Tiap hari pening pikir nak masak apa, mulala korek2 resepi orang untuk buat menu. Dah kuarkan daging ingat nak wat sup, sekali halia plak abis. hehe.. last2 jumpa resepi yg x pakai halia ni . Jumpa kat fp kak Azilla/mamasya. Sedap jugak cuma tukar sos ikan pada syouyu (kicap jepun). C&P ye kak, terima kasih share resepi. Pasni boleh buat selalu.
DAGING GORENG PATAYYA
Sumber; Restoren Pak Amir
Bahan-bahan:
500 gram daging "Top Side" bahagian peha dihiris nipis
3 ulas bawang putih dicincang halus
10 batang cili padi dan 2 batang cili merah ditumbuk halus- (guna 2 btg cili merah x tumbuk)
1 labu bawang besar dihiris nipis
4 helai daun limau purut
Beberapa helai daun selasih (Thai Basil)-tak letak
Segenggam daun ketumbar dicincang kasar
1 batang serai dititik-letak 2 btg
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
2 sudu besar sos ikan (ganti syouyu)
1 camca besar sos tiram-letak 2 sb
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya
# Panaskan minyak dan tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi.
# Masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, dan bawang besar.
# Goreng sebelum dimasukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar Sajikan segera
2 comments:
sedap aje rupa daging pattaya ni ye..
Kak nor: Sedap dan cepat, kadang2 tu malas aje nak masak yg lama2 nih. hehe...
Post a Comment