Wednesday, August 26, 2009

Daging Goreng Patayya

Tiap hari pening pikir nak masak apa, mulala korek2 resepi orang untuk buat menu. Dah kuarkan daging ingat nak wat sup, sekali halia plak abis. hehe.. last2 jumpa resepi yg x pakai halia ni . Jumpa kat fp kak Azilla/mamasya. Sedap jugak cuma tukar sos ikan pada syouyu (kicap jepun). C&P ye kak, terima kasih share resepi. Pasni boleh buat selalu.

DAGING GORENG PATAYYA
Sumber; Restoren Pak Amir

Bahan-bahan:
500 gram daging "Top Side" bahagian peha dihiris nipis
3 ulas bawang putih dicincang halus
10 batang cili padi dan 2 batang cili merah ditumbuk halus- (guna 2 btg cili merah x tumbuk)
1 labu bawang besar dihiris nipis
4 helai daun limau purut
Beberapa helai daun selasih (Thai Basil)-tak letak
Segenggam daun ketumbar dicincang kasar
1 batang serai dititik-letak 2 btg
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
2 sudu besar sos ikan (ganti syouyu)
1 camca besar sos tiram-letak 2 sb
Sedikit gula
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya
# Panaskan minyak dan tumiskan serai, cili padi dan cili merah sampai wangi.
# Masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, dan bawang besar.
# Goreng sebelum dimasukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar Sajikan segera

2 comments:

NorNaza said...

sedap aje rupa daging pattaya ni ye..

Asmara said...

Kak nor: Sedap dan cepat, kadang2 tu malas aje nak masak yg lama2 nih. hehe...