Percubaan membuat potato croquette. Selama ni dok pandang2 je kat supa tu. geram je nak beli, tp hb ckp x leh makan sebab ada campuran serbuk H1N1 tu. Dari hari ke sehari nak buat tak terbuat2.. hehe.. akhirnya buat jugak untuk sahur malam tadi, pastu buat bento Batrisya gi sekolah. Haziq pun suka jugak makan ni. Macam bergedil pun ada tp lg sedap nih. Resepi mana lg kalo x kat myr. Ikut resepi kak yani lg. Sebab malas nak pakai daging guna isi ikan putih (x ingat nama tp beli mmg isi aje la warna putih). Tambahan letak daun bawang sikit. Sendiri masak mmg sedap. hehe..
Bahan-bahan ( 8 ketul )
- 4-5 biji ubi kentang
- 1 sudu mentega
- 1/2 biji bawang besar
- 150g daging cincang (guna isi ikan)
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
- 2 biji telur dipukul (guna sebiji je)
- bread crumbs secukupnya
- sedikit tepung
- minyak untuk mengoreng
Cara-cara
- Rebus ubi kentang sehingga masak
- Kemudian kupas kulit kentang dan lenyek dengan garfu
- Potong dadu bawang besar.
- Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga naik bau.
- Masukkan daging. Kacau supaya tidak berketul. Bila dah masak tambahkan garam dan serbuk lada sulah.
- Kemudian masukkan daging ke dalam ubi kentang tadi. Gaul sehingga sebati
- Bahagikan kepada 8 bahagian. Ambik satu bahagian dan buat bentuk bulat atau ikut kesukaan anda. Ulang sampai habis.
- Salutkan setiap bahagian tadi dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan diikuti dengan bread crumbs
- Goreng dalam minyak penuh
No comments:
Post a Comment