Friday, December 3, 2010

Tuna Puff

Firstly nak ucapkan terima kasih banyak2 kat kak Hana sebab beritau pasal pastri yang boleh dibeli kat Jepun nih. Walau harganya agak mahal, tapi sebab malas nak buat sendiri dan suka makan pastri ni I beli jugaklah. hehe.. Salah satu kuih yang senang dibuat bila orang datang rumah. Kuih ni buat jamu rakan Indonesia yang datang ke rumah, rakan tu setahun sekali datang Jepun, husband dia kerja sini tapi dia dan anak2 tinggal di Indonesia sebab anaknya sekolah di sana. Resepi lebih kurang tuna puff segera haritu. Nak buat guna epal tapi malas lak nak buat inti. :D

Bahan-bahan,
2 keping pastri
1 tin tuna
2 sudu besar mayonis
1\2 biji bawang besar (dimayang halus)
sedikit lada sulah
telor (untuk glis atas puff dan lekatkan)

Cara-cara,
1. Campur dan gaul semua bahan kecuali pastri.
2. Potong atau terap pastri, isikan inti di tengah.
3. Lapikkan dengan satu lagi pastri dan lekat menggunakan telor
4. Sapukan telor atas pastri yang telah dilekatkan.
5. Bakar pada suhu 200C selama 25 minit atau hingga masak.
Untuk dapatkan puff yang rangup boleh tengok tips dari kak Hana. :)

5 comments:

hana said...

santekkkkk gud job!! hehehe...... klu rasa nk harga 398yen, meh sini akak blikan... Hihihihi

K.Nor said...

cantik! bila la nak try versi munge2 nih.. :)

Anonymous said...

salam....tumpg tanya...kat mana nak beli puff pastry kat nihon nie??

Asmara said...

K Hana, wahahah.. kos pos free eh! kihkih.. anyway tq so much kak atas jasa baikmu dan panduan. mmmuaah... lap u!

K. Nor, hihi.. xleh lawan sifu punya. :D

Anon, beli kat yoku benimaru@ito yokado. kat jusco pun ada. :)

Anonymous said...

thanx for the info yerk..nanti boleh laa gie mencari.