Saturday, December 4, 2010

Takoyaki

Minum petang dengan takoyaki. Musim sejuk baru best makan takoyaki. Kalau kat sini gerai takoyaki hanya dibuka pada musim sejuk saja. Batrisya peminat no. 1 la takoyaki nih. Kadang tu kene buat 2 adunan baru semua dapat makan kenyang. hehe.. Kalau beli harga agak mahal dan sos dia pun tak dapat nak makan. Tapi ni sebab buat sendiri sukahati nak boh banyak mana toping dia tu.
Paling sedap makan dengan katsuobushi(fishflakes) dan nak lagi feel kene makan time panas2 macam orang Jepun sampai berasap2 mulut. hihi.. Resepi ni ikut arahan paket tepung dia la. Cuma letak air dan telor. Tak guna tepung dia pun boleh je guna tepung gandum biasa. Bahan2 asas yang ada mestilah tako(sotong kurita) guna sotong biasa pun boleh jugak, katsuobushi, sos okonomiyaki, mayonis dan sayur2 (kobis, daun bawang). Dan yang wajib mesti ada acuan takoyaki, kalau takde boleh la kot guna acuan kuih cara. hehe..

4 comments:

Hanis MY said...

Kak Asssss..dapnyerrr terliur dibuatnya otg2 yg sejuk cenggini, akak ada award tuk akak, sudilah terima ye..

Bibu said...

takoyaki ada lagi?bahagian garing2 dlmnya cam dream....uhhhh...sedap.kita suka sapu syou dari sos....

Bibu said...

hahaha...slh ayat da...

pembetulan,
bahagian luar garing, dlmnya bercream....

Asmara said...

Hanis, mekasih. sudi bagi award. hehe..

K. Anie, lagi sedap ke sapu syou. hehe.. dah terbiasa mkn ngan sos. nnti leh try la! tq kak!