Sunday, August 22, 2010

Som som Pandan

Alhamdulillah dah hari ke 12 ye berpuasa, dan makin hari makin cepat waktu berbuka. Hari ini waktu berbuka di daerah kami jam 6.26 petang dan Imsak jam 3.25 pagi. Hari ke 12 berbuka kami mulakan dengan kuih som som pandan ni. Sangat sedap ok! hehe.. Pertama kali buat kuih ni. Ada yang panggil bubur som som tapi tang mana yang bubur tu tak pasti lak. hihi.. Sebelum ni tak tau apa nama kuih ni, tapi rasa memang pernah makan. Satu pinggan tu saya sorang je makan, punya la sedap lemak2 santan dan gula yang manis tu. Aduh.. camne tu!
Resepi kuih ni jumpa kat blog kak hana. Dok skodeng nak wat kuih apa untuk berbuka, nampak la resepi kuih ni nampak senang je nak buat. Memang berbaloi dan sedap bagi saya la. Mintak halal ye kak cnp resepi. Tq. :)

Bahan-bahan
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.

2 comments:

Mat Gebu said...

salam..
Waaaa, kita boleh sama kan menu berbuka hari ni..hehehe

Asmara said...

Cik mat, hehe.. tula sedap la!