Sumber : Cikmat Gebu
BAHAN KUAH LAKSA :-)
5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1/2 camca besar gula*
1/2 camca teh garam*
Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
2 cawan air*
1 keping asam gelugur*
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah
1/2 inci halia
BAHAN LAIN :-)
Laksa secukupnya (mat guna laksa segar)
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan bawang besar
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang (mat guna kacang buncis)
Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH LAKSA :- Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda (*) hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang. Kisar tulang ikan tadi bersama air rebusan dan tapis. Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia dan 2 cawan santan. Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam gelugor dan kacau rata. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- UNTUK LAKSA KELANTAN :- Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai. Tuang kuah laksa dan letak bahan2 ulam beserta sambal belacan dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera....
22 comments:
rindunyaaaa nak makan laksa :)
laksam...favourite i ....hehehe..
Perut lapo ni...dapat semangkuk laksa ni alangkah bestnya...:)
Awak org kelantan ke Asmara? Sebab jarang org suka laksa kelantan selain org2 pantai timur mcm saya *blink blink -kelip mata laju2*
tak pernah try mkn laksa kelantan nih..
Eeeh ! Kebetulan pula. Akak tayang laksa Penang , As laksa Kelantan . Belasah ajalah
nampak sedap je laksa kelantan nie
akak x pernah makan layie :)
ya allah... sedapnya..... ni yg nak try..
Amvoi..da buat ke? Sng x nk buat die?mls nak baca resipi tuh..ekeke
Xberani nk buat laksa sndiri lg kang xjd tensenmak;p
sukeee...kalau tambah belacan lagi kawww
comel je haziq makan dgn sosej hehe... terliurnyaa hanis mmg suka sgt laksa kelantan ni berbanding laksa2 lain, wahh mana dpt daun kesum? dr mesia kak As?
kak as...tabetai!!!
arghh, stress tengok gambo laksa... nie yg nak buat laksa gak esok nih...hohoho
Kelantan pun ada laksa ke?
Tekak "suam-suam" + kelat2 gini memang teringin nak makan laksa.
Salam Kak As..rindunya lama tak makan laksa kuah putih, tapi kalau kat tempat Sue selalu kitorang guna laksa gandum..Sedapkan kalau adasambal belacan sekali
ooowhhh...kalau makan laksa kelantan, nak kuahnya lebih2 sampai tertutup laksanya...aduh! enak banget nih!
nyam nyam nyam
Laskar, jom buat! :D
Kak Aju! ai tau! hehe..
Kak Cek, laksa pedas. hehe..
Lyd, bukan! hehe.. sy org johor+swak. tp semua mknn pun sy tak kisah boleh je makan. :D
Papa mifz, antara resepi tersenang nih. :D
Kak Nieda, oh ye! :D
Kak Ieda, oh yeke jugak! :D
Syieda, meh buat. :D
Kamalia, hehe.. amacam jadik x? sedap la tu!
Kak kasih, mmg kene mkn ngan sambal belacan nih. :D
Hanis, daun kesum kering. dah bertahun dlm esbok. hehe..
Umie, ala kita buat guna apa yg ada je. udon ngan mackerel pun jadilah. hehe..
Kak Hami, laksa ni tak masam tp pedas. :D
Sue, tu yg panggil, laksam ye. :D
K Amie, ini isi lebih dari kuah. hehe..
Sue sama, :D
Laksam lama dah Kak Nurul x buat,dulu di Sibu rajin juga membuat sbb sana jarang ada org jual kecuali bazaar ramadhan je tu pun kadang2.
Post a Comment