Saturday, January 8, 2011

Pau Kacang

Lama tak bersiaran. Nak letak resepi pau ni dulu. Memang gebu dan lembut la guna resepi nih. Resepi ni tengok kat blog Fith. Sebab dia kata selalu buat guna resepi ni dan hasilnya memuaskan terus je mencuba. Memang betul lembut dan gebu, panas 2x pun hasilnya tetap sama. Sampaikan Batrisya hari2 nak pau. hehe.. Terima kasih kat Fith yang sudi share resepi ni. :)

Bahan2:
130 ml air suam
250 gm tepung (150gm tepung gandum + 100gm tepung high protein)
1 sudu teh serbuk penaik
3 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar shortening (kalau takdak ganti dengan butter/mentega)
1/4 sudu kecil @ 3 gm yis

Cara2:
- adun bahan2 pakai breadmaker
- bahagikan doh kepada 10 atau 12 ketul, masukkan inti dan biarkan selama 30minit
- panaskan pengukus dan kukus pau lebih kurang 10minit dengan api yang besar
Tapi saya uli guna tangan je, duk menguli depan heater, hehe.. dengan harapan cepat la mengembang. Next time buat pau saya akan menggunakan resepi ni saja. TQ again Fith!

2 comments:

Fith said...

no problem kak As,fith pun ambil resepi tu dari orang lain.fith pun dah tak pakai resepi2 lain,guna resepi tu je sbb puas hati.
cantik pau kacang akak buat,gebu sungguh!

Asmara said...

Fith, thanks! Batrisya suka sangat sebab gebu je. hehe.. percubaan pertama dah menjadi suka la i!