Bahan2:
130 ml air suam
250 gm tepung (150gm tepung gandum + 100gm tepung high protein)
1 sudu teh serbuk penaik
3 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar shortening (kalau takdak ganti dengan butter/mentega)
1/4 sudu kecil @ 3 gm yis
Cara2:
- adun bahan2 pakai breadmaker
- bahagikan doh kepada 10 atau 12 ketul, masukkan inti dan biarkan selama 30minit
- panaskan pengukus dan kukus pau lebih kurang 10minit dengan api yang besar
Tapi saya uli guna tangan je, duk menguli depan heater, hehe.. dengan harapan cepat la mengembang. Next time buat pau saya akan menggunakan resepi ni saja. TQ again Fith!
2 comments:
no problem kak As,fith pun ambil resepi tu dari orang lain.fith pun dah tak pakai resepi2 lain,guna resepi tu je sbb puas hati.
cantik pau kacang akak buat,gebu sungguh!
Fith, thanks! Batrisya suka sangat sebab gebu je. hehe.. percubaan pertama dah menjadi suka la i!
Post a Comment