Bahan-bahan,
1 paket laksa\udon
1 tin mackerel
1 biji bawang besar
5 keping asam keping
3 biji cili kering
1 inci belacan
1\2 batang bunga kantan
2 batang daun kesum
1\2 liter Air
Garam secukup rasa
*Ulam*
Telor rebus
Bawang besar
Timun
Salad\Limau\cili padi (optional)
Cara-cara,
1. Blend bawang besar, ikan, cili kering dan belacan
2. Rebus bahan kisar dan masukkan asam keping
3. Masukkan juga daun kesum dan bunga kantan
4. Masak hingga mendidih (guna api perlahan)
5. Rebus udon, toskan dan tuang kuah yang telah masak
6. Makan bersama bahan ulam.
3 comments:
Sedapnya laksa Penang.Makanan paberet kita...
salam ziarah
feveret kita jgk ni
laksa mcmni mcm2 versi
laksa kedah pon mcmni gak
CT, hehe.. nak buat pun senangkan!
Manje, oh ye, kita ni org ajar baru tau buat, tp sebenarnya kita tak minat sangat laksa. Sekali sekala makan ok jugak. hehe..
Post a Comment