Tuesday, November 2, 2010

Brownies cip Coklat

Brownies ala2 gebu gitu. Biasa brownies ada keras2 sikit, tapi yang ni pukul telor gula sampai kembang sikit. hehe.. tapi yang penting sedap je dimakan. Resepi mula2 tengok resepi congo bar tu, mula2 nak wat yang tu la, tapi ikut sukatan sendiri last2 jadi brownies yang ini. Sedap! sebab banyak terasa coklat dan badam tu. hihi..

Bahan-bahan,
2 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan gula
1/2 cawan butter
2 biji telor
1 sk esen vanilla
1 sk baking powder
1/2 cawan coklat cip
1/2 cawan badam cincang
1/2 cawan coklat bar yang dicincang
sedikit garam

Cara-cara,
1. Pukul butter dan gula hingga sebati
2. Masukkan telor dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan tepung, baking powder, esen vanilla dan garam, gaulkan.
4. Campurkan coklat dan badam, gaul sebati.
5. Masukkan dalam loyang cutter dan bakar suhu 180C selama 40minit.

4 comments:

kew_chop said...

sedapnya.. nak cikittt..

Asmara said...

Murni, hihi.. buleh2. sng je buat ni.

diana a.k.a melon said...

mungkin sebab tengah lapor kot..ape2 makanan tengok kat blog pun dah rase teringin..huhu..macam senang je resepi nie..boleh cube nanti..hehe..

Asmara said...

Diana, senang je ni sukat guna cawan je. hehe..