Bahan-bahan sup,
1 kg ayam (boneless)
2 bji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
1 keping bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 bungkus sup bunjut
2 sudu serbuk soto (soto muar)
Air 1 liter
Minyak dan garam secukupnya
Cara-cara.
- Kisar bawang besar, putih dan halia.
- Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
- Masukkan bahan kisar, sup bunjut dan serbuk soto tumis hingga sedikit garing
- Masukkan ayam yang telah dipotong dadu kacau sebentar
- Masukkan air dan garam. Didihkan hingga ayam masak
Bahan-bahan Bergedil kentang,
4 biji kentang (direbus dan dilecek)
1 sudu tepung ubi
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu serbuk lada sulah
1/2 sudu serbuk lada hitam
1 batang daun sup/bawang
Sedikit garam
1 biji telor
Cara-cara,
- Kentang direbus dan dilecek
- Campurkan semua bahan kecuali telor
- Bulat2kan seperti bergedil
- Salutkan dengan telor dan goreng dalam minyak yang penuh
Sambal kicap,
5 biji lada burung
1 biji bawang putih
2 sudu gula
Kicap secukupnya
- Tumbuk lada dan bawang putih
- Campurkan gula dan kicap. Gaul sebati.
Bahan sampingan,
- Suhun digoreng
- Taugeh (dicelur)
- Kacang tanah (guna kacang express je)
- Daun bawang (letak bwg goreng lg sedap tp xde stok)
No comments:
Post a Comment