Ehem.. lama x letak gambo makanan ek. hehe.. maklum la blog ni hanya untuk makanan yang first time dicuba aje. Ini nak kabo gak ni, setelah bertahun2 kawin inilah pertama kali masak singgang untuk suami terchinta. ekeke.. nape plak ek x penah masak nih, tu le mmg sokmo lupa je ada resepi yg senang giler nih. Biasa resepi ni untuk orang bersalin atau dulu2 mak kata resepi untuk orang malas. hehe.. sebab itulah x penah langsung dimasak.
Hari ni tiba2 tergerak hati nak makan singgang nih atau dipanggil masak pindang. Terus berskype ngan mak mintak resepi. hihi.. kene gelak plak sebab mintak resepi masak nih. Surirumah mesti tau masak ni la, tp lain orang lain bahannya dan caranya. Resepi mak senang aje.
Bahan-bahan
1 ekor ikan mackarel
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
seinci halia
sebatang serai
2 biji cili merah
semangkuk air asam jawa
garam dan gula sikit
Cara2
-Semua bahan dimayang halus kecuali serai dan cili.
-Ikan dipotong dan dilumur kunyit (sebab kunyit hidup xde pakai serbuk je, kalo kunyit hidup mayang sekali)
-Masuk periuk semua bahan masukkan air asam jawa, garam dan secubit gula
-Masak hingga mendidih.
Senang sangat kan. Mak kata nak tumis pun boleh, nak tumbuk pun boleh, ikut le mana yg senang. Disebabkan tahap kemalasan adalah sangat tinggi buat yg paling cepat dengan cara potong2 je. Tapi hasilnya mmg licin, yang tinggal serai dan cili aje. hehe...
2 comments:
boleh kak nor cuba..mudah dah senang
Kak nor, resepi paling senang sgt nih. hehe..
Post a Comment