Sumber: Ida di Dapur
Untuk melengkapkan menu nasi dagang ni,perlu ada:
- Nasi dagang
- Gulai ikan versi kuning/versi merah...ikan tongkol adalah ikan yang paling sesuai ATAU Gulai ayam / daging
- Acar mentah
- Sambal cuka cili
- Telur rebus
NASI DAGANG versi tanak(campur tiga jenis beras )
Bahan-bahan:
- 1 cawan beras pulut
- 2 cawan beras basmathi
- 3 cawan beras jepun
- 1 1/2 cawan santan peka (kalau nk lebih lemak, boleh lebihkan santan dan kurangkan sukatan air)
- 4 1/4 cawan air
- 4 ulas bawang putih*
- 1 1/2 inci halia*
- 1/4 labu bawang besar*
- 3 sk garam atau secukupnya
- 1 1/2 sk halba
- 1 sb gula
- 1/2 helai daun pandan...disimpul
Cara-cara:
- Campuran beras direndam dahulu 1-2 jam atau tak rendam pun tak per
- Toskan beras setelah direndam
- Hiris halus2 bahan yg bertanda *
- Masukkan beras ke dlm ke dlm rice cooker, gaul dgn bahan hiris dan halba
- Masukkan santan, air, garam dan gula serta daun pandan.....kacau sebati
- Masak nasi seperti biasa
13 comments:
guna apa sahaja utk alternative bila x ada .. janji sedap kan ! ;)
salam kak as... xpe n3 makanan pon menggoda....mati2 igt ikan tadi...rupenyee ayam yer..tp still nmpk berselere jgk..oo akak pon ade rempah cap ros..rempah dr ganu kan...ganu kalo nasi dagang wajib pki rempah tuhh
sedapnye tgk nasi dagang tu...mmg tgh lapor ni lum mkn tghr lg...bg la spinggan yer...
Wah sedap pula akak tengok nasi dagang As.. kebetulan puasa lah pulak.. lagi menggoda ^__^
Hantar sepinggan rumah akak, buat buka puasa petang nanti :)))
semua apa yg awk masak tu nampak sedap & menyelerakan. Nasi daun purut tu pun mesti sedap & wangi...bila rajin nanti nak cubalah
dah berubah jadi blog masakan plak...hehehe..thanks for sharing...
Senang ye As resepi jenis tanak ni, tapi kros kalau teringin nak makan nasi dagang sure nak kukus & arung santan gak... blh gak ni d pertimbang cara tanak. hehe!!!jimat masa ye
menu pt.timur hari ni...sedap tu... teringin sudaa...
rajin betul memasak yer...
Masa tengok satu resipi tukan akak mmg tengok ada bubuh telur..ada sambal juga yer..
nanti kalau dapt rempah cap bunga ros,akak nak try buat lagi..nak buat yang cam nie pulak..
kalau guna beras jepun lagi laa sedapkan..beras dah macam pulut,akak suka tul..tapi kat msia ada ker beras tu yek!!kalau buat mesti wangi ajer..
Salam kak! jalan2 nak beskal jer ari ni :D tu yg lambat sampai huhu.. baru balik sekolah, tensi makcik sbb traffic jam huhu... nasi dagang sedappppppppppp! suke betul mkn nasi ada dia punyer ulam2 tuu :D
jauhnya nasi dagang merantau...sampai ke jepun dah.
sedapppp
nak buat jugak! minggu depan mcm kene buat je ni...hadoi! terliur!
Post a Comment