Saturday, August 11, 2012

Kuih Kole Kacang

Kuih yang saya sangat suka. Dah lama teringin nak buat tapi sebab takde tepung kacang hijau tu kan, akhirnya masa adik ipar datang tempohari saya kirim tepung kacang hijau dari Malaysia. Memang plan nak buat bulan puasa. Ini buat minggu lepas, potongan tak stabil sebab masih lembut dah kene potong. ;D Resepi copy dari blog Ika Bangkok asalnya dari Che'Iza. Thank you mek jah dan tuan resepi asal! :D

KUIH KOLE KACANG
Resepi Asal : Che'Iza MyR

Sumber; Ika Bangkok

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • ** 1 cwn santan pekat
  • 1 cawan gula merah*
  • 2 sb gula pasir*
  • 1 cwn air*
  • beberapa helai daun pandan disimpul*
  • 2 cwn santan
  • 1 cwn tepung kacang hijau
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...

19 comments:

ijayuji said...

Salam kak, alololo...sian dia, takpelah buat kukis sikit2 beraya dgn budak2 kat rumah kita ni pun baru tahun ni balik beraya huhu..sblm ni langggsunggggggg raya kat sini ajer sensorang takde org dtg beraya tp buat jugak kukis tu yg jadi bdn naik bukan main ehehe.. Selamat ari raya jugak buat akak maaf zahir batin dr kita kenal sampai sekarang halalkan sume2 mana yg terkurang n terlebih, mana bahasa2 kita kurang meneynagkan akak, maafkan kita jugak, mintak2 takde lah nak menyakitkan hati org lagi pd masa akn dtg insyaAllah!

zila norazila said...

salam as,
akk pun dah lama simpan niat nk buat kuih kole nie..sampai simpan nit lg :) he hhee..entah bila la nk kesampaian nie..tgk ika buat pun akk terliur..pepagi nie ada plk kt dapur as..lg laaa:)

kasihredha said...

rajinnya as buat tahi minyak...
kesukaan akak ni as

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

mama sara nur said...

assalam
akak pun suka tp x penah try, sedapkan. jiran akak selalu jg hantar sb dia wat meniaga he he dptlah merasa

Ijah EmoTemo said...

kuih feberet umi dgn ayah ijah. hehe tp ijah tak suka sgt ngehehe

Ena's Palace said...

kuih ni mmg sedap as...tapi warna dia cam cerah ckit ek? biasa akk tgk kat kedai warna dia gelap ckit...wah jg pengkritik plakz!

ni bulan posa...mmg senang nak jumpa kuih ni...memana ada jual as..

Hanis MY said...

oishikatta... kak as cayam lama ke nk tunggu santan jd tahi minyak?

Teratak Hami said...

Akak suka jugak kuih ni. Tapi beli je la.

Madam Sooyaree said...

Sedapnye, ni kena masuk checklist barang nak makan di Malaysia ni, hihih.. Sampai pun belum, tapi list dah berjela!

lady lavender said...

kuih peberet saya jugakkk. tak pernah terpikir nak cuba buat. nak try carik tepung kacang hijau jugaklah kot2 jumpa kat sini :-)

ieda said...

salam as
aah rajin lah as buat tahi minyak tuu
kalau akk jadi kole jee ekeke
ape2 pun kalau bahan cukup , insyaallah menjadi punye kan ;)

FnF Simple Life said...

As... Dasat kuih dia... Mmg x jumpa punye di mana2 negeri di Jepun kecuali di Yamagata ;)

Chekgu Azrine said...

mr hubby's fav nih..saya xmkn..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap tu en suami akak suka tapi belum yakin nak cuba :p tq share resepi :-)

~ yus ~ said...

Wah! Dah berkole kacang pulak. Feveret akak juga ni As!

Rai said...

dulu kecik2 saya tak suka sbb atas dia tu ada taik minyak..konon sebab sebut taik tu geli la..

bila da rasa eh sedap pulak..tapi susah nak cari yg sedap dijual.. nak buat tak buat2 lagi..

Cho Zila said...

sedapnyer.. mertua suka sesangat kuih ni... tak sabar nak baca kisah beraya di sana...

Cinta Misteri said...

Owh yeke suka mkn kole kcg. Mak CiM boleh dkatakn seminggu tu msti ada buat bila ada order. Ni bln puasa tiap2 hari buat. Thn2 sudah mak buat utk hotel kt s'pore, tp thn ni tk larat dh sbb skali order 10 loyang.

Mak nk turunkn ilmu, tp kami smua tk brminat. Ngeee~~~