Thursday, November 10, 2011

Apam Polkadot pertama

Seperti biasa harus diabadikan dan rujukan akan datang. Baru nak membuat, sebab takde acuan. Acuan baru sampai, baru boleh berapam dot2. Resepi rujukan dari sifu masak2 kak Hana. Terima kasih tuan punya resepi. :D Apam ni pun buat untuk majlis jamuan raya Aidiladha tempohari. Intinya saya letak strawberry filling dan kacang merah. Agak berterabur untuk dot2 yg pertama. Tapi rasanya gebu dan sedap!


Sumber: Hana memories
Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 200 gm gula halus  
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

28 comments:

KuNanGKuNanG said...

cantiknye..sy pun nak try wat jg lah.

Amie said...

Tahniah Asmara! Kiranya ini percubaan pertama yang berjayalah ye.... nampak meriah warna-warninya tu...cantik!

Ida,Japan said...

as..cunyer apam dot2 as ni.....yg merah tu menyerlah laa nmpk...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Clap clap clap
Yeahhhhh berjaya
Ai jer x buat2 sbb acuan x de jugak (alasan jer tu) ngeee
Lain Kali akak Hulur sket kat Adek sorang ni
Tetiba jadik Adek plak khen...curlastttttt ouch 😜😊(。-_-。)

yatie chomeyl said...

acuan apam tu beli kat Msia ke kak as? camne rupa dia?

~ yus ~ said...

memang sangat cantik rupa apam dot as ni...

akak belum pas buat lagi...huhuhu

nur easy said...

alolo. colorful, gebu.. mcm2 lah ;)

cik cek said...

Apam polkadot yang ceria...comel...cute...:D

γ‚’γƒŒγƒ γ‘γ‚ƒγ‚“ said...

comel..huhu

Rai said...

alaaa..nape semua orang bagi jeles buat apam dot dot ni..mencik tau.. comel gilaa..

Lady Lavender said...

waa..first attempt dah jadi camni kira dah cuun sgt ni..terinspirasi pulak nak try tp tatau bila..

Nazayiena said...

comelnya apam Polkadot as nie...Kak Nurul nak cuba buat x buat2 lg...

Ira said...

comelll n colorful! sesuai dibuat menu utk bentou anak2 asmara ;)

Soo Hae Daa said...

Wahhhhh...cantiksss..!!! Nk sikit....leh?hehehe

Teratak Hami said...

Cerianya color, dari jauh dah nampak...

Akak selalu guna acuan yang untuk bakar biskut raya. Senang dan cepat.

wa said...

comel sangat2..sayang nak makan :)

wa said...

comel sangat2..sayang nak makan :)

Madam Sooyaree said...

Apam ni sedappp!!! Balik Malaysia Aiyu bantai 5 ketul sekali duduk, hehe

Ain SSB said...

Ehh ni apam yang Ain panggil KKK (kiut kaler-kaler) tuuu! Comelnyaa Kak As punya pon! :D & thankyouu for sharing the resipi! :)

cik fadh said...

dr dulu nk try tp xjugak bt2 . ni warna btol2 bangkit selere . adoiii . hehehe..

thanx kak wish congrats, mane akak tau fadh jage cik wahi ? hehe..

Syaima' said...

kawaii nyeee. mesti sedapppp and seronok anak2 akak makan kann,hehe. anyway tgk gambar kat bwh haqem ya Allah comelnyaaaa rase nak gigit. tips sikit mcm mana nak dapat anak comel mcm tu kak as!hehe

fazian.batrisyia said...

antara resipi KIV...tapi selalu dapat makan org buatkan...he..he..he...raya haji aritu kak long sy buat...

Asmara said...

Kunang2, mudah je bahan dia, tp byk keje jugak, 4 kali picit adunan. hehe..

Kak Amie, welcome! :D

Kak Ida, yg pertama harus diabadikan. hehe..

Asmara said...

Adek Ayu, hehe.. meh la dtg sini, nnti berkesempatan aii buat untuk u. :D

Yatie, aha. beli kat msia, warna merah bulat utk kuih lompang tu. :D

Kak Yus, byk resepi dah tengok. hehe..

Asmara said...

Easy, org lain punya lagi cung2. hehe..

Cikcek, hehe..:D

Anum, :D

Rai, first trial je nih. :D

Asmara said...

LL, untuk kenangan gitukan. :D

Kak Nurul, agak byk keje gak ni. :D

Ira, haah mmg ada tinggalkan sikit buat bentou haritu.:D

Suhada, buleh2. hehe..:D

Asmara said...

Kak Hami, oh boleh ye. hehe.. acuan tu pun takde. :D

Wa, hihi.. makan je. :D

Mai, wah suka betul cik Aiyu tu ye. :D

Ain, nnti buat la dgn umi. hehe..

Asmara said...

Fadh, nnti buat la kasik kat bf tu. :D

Syaima, alamak takde tips pun. Baca surah yusof kot. InsyaAllah.. :D

Yan, untung dpt mkn org buat. :D