Bila sensei kata Batrisya pandai buat sweet potato, mama pun cabar la Batrisya ajar mama resepi sweet potato yang dia pandai buat. Bukan main suka lagi dapat tunjuk skill memasak dia kat mama. Balik sekolah terus beli keledek. Ok ni semua dia buat sendiri mama cuma tolong rebus je. Tu gambar sweet potato yang belum direbus. Mula2 potong beberapa bahagian dan rebus sekali dengan kulit. Awalnya mama nak buang kulit siap2 sbelum rebus, tapi dia kata tak boleh sebab sensei kat sekolah tak buang kulit pun, lepas rebus baru buang. Lor ye ke.. Oklah mama ikut je. Dah empuk keluarkan dan buang kulit. Isk lagi lambat le sebab nak kupas kulit tu panas2. hehe.. layankan sebab mama kene ikut resepi dia.
Keledek yang dah siap direbus dibuang kulit, Kene guna sarung tangan sebab panas. Lepas tu lecek2kan keledek tu. Letak sedikit gula dan sedikit esen vanilla, gaul sebati lagi. Dah sebati gunakan plastik wrapping dan bentukkan bulat2 macam Batrisya buat tu. Lepas tu mama tanya lagi, dah bulat2 ni kene buat apa lagi. Dia kata dah sudah bulat2kan baru boleh makan. hehe.. la gitu je rupanya sweet potato dia. Senang la resepi dia nih, memang resepi untuk budak2. :D
Tadaa.. dah siap! Ini dia rupa sweet potato resepi Batrisya. Sedap makan macam tu je panas2. Iyer memang lagi sedap rasa lebih manis dengan tambahan gula dan esen vanilla. Kalau tak habis boleh tambah tepung dan garam sikit pastu goreng jadiklah kuih keria pulak. hehe..
Resepi Sweet Potato Batrisya
Bahan-bahan,
- 1 biji keledek Jepun
- 2 sudu gula
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Plastik wrapping
Cara-cara
- Potong beberapa bahagian keledek dan rebus hingga empuk
- Lecekkan keledek tersebut
- Masukkan gula dan esen vanilla, gaul sebati
- Gunakan plastik wrapping untuk bentukkan bulat2 keledek tersebut
- Siap untuk dimakan.
22 comments:
alololo pandai nyer batrisya buat
mmg kat sek ada jar masak2 ni khen...sbb adam pow dia citer kat youchien dia potong nijin buat nasi goreng la ....fun giler dengar
rajinnyer dan pandai Batrisyia buat sweet potato
wah dah ada bakat tu. hehe... a ah simple je kan. keledek jepun pun mmg dah manis. sedap makan gitu je kan
pandainya junior masterchef ni.. agaknya tambah bkhasiat sbb rebus dgn kulit sekali kan..;)
waaah , ada chef kecik in da house
sah batrisya dah menurun bakat masak2 mama dia ni :-))
Wah pandai batrisya.. Keledek jepun menang sedap..:)
wah...seronok kan as layan budak2 ni masak...
yang kelakarnya tu...kalau tak habis boleh buat kuih keria... he he he
Simple betul resipi dia. Tapikan akak pun suka makan ubi rebus. Ni tambah gula & esen vanila, bertambah sedap la ye.
Bagusnya kakak Batrisya pandai buah kuih sweet potato. tak sia2 sensei ajar di sekolah. nanti kalau sensei ajar resepi lain...boleh kakak kongsi lagi dgn auntie2 semua ya....
meriah festival kat sana...
Rajinnya Batrisya .... omoshiroi dapat buat benda2 ni kat school kan?
so sweet ..hehe..kawaaiii..
Haha..rajinnye ank mama ni.sy pun da rebus br buang kulit die..
Salam..Emmmm...pandai Batrisya...bebola ubi dia pun sama saiz jeeee
Camtu je resipi dia! haha comel! Ok la tu kan, kecik2 dah diajar buat makanan simple2 :)
Ayu, diorang terapkan amalan menolong ibu bapa di rumah. :)
Kak Ida, kalau soh duk dapur dia memang suka. :D
Izah, mcm makan keledek rebus je. hehe..
EZ, supaya khasiat tak terbuang byk masa rebus kot. hehe..
Yatie, untung ada anak pompuan. :D
LL, mamanya bukan pandai masak sgt pun. hihi..
Ita, resepi sekolah dia. :D
Cheq sue, haha.. betul tu.
Kak Unai, kan! kalau dpt ubi rebus putih tu ngan sambal, fengsan. hehe.. sini x jumpa lagi ubi mcm msia tu.
Mamasya, masakan jepun memang simple2 je. mudah sgt nak buat. :D
Kak Hami, memang dia suka sgt aktivti2 mcm ni. :)
Bopandot, nnti tunggu anak besar mmg seronok tengok diorag. :D
Kam, oh ye eh. hehe.. akk lepas rebus tu terus lecek, malas nak buang kulit panas2 lambat nnti. hihi..
Sue, ikut size tgn dia. :D
Ain, best! tv pun petang2 ada resepi kanak2. :D
Post a Comment