Thursday, October 13, 2011

Resepi Sweet Potato

Bila sensei kata Batrisya pandai buat sweet potato, mama pun cabar la Batrisya ajar mama resepi sweet potato yang dia pandai buat. Bukan main suka lagi dapat tunjuk skill memasak dia kat mama. Balik sekolah terus beli keledek. Ok ni semua dia buat sendiri mama cuma tolong rebus je. Tu gambar sweet potato yang belum direbus. Mula2 potong beberapa bahagian dan rebus sekali dengan kulit. Awalnya mama nak buang kulit siap2 sbelum rebus, tapi dia kata tak boleh sebab sensei kat sekolah tak buang kulit pun, lepas rebus baru buang. Lor ye ke.. Oklah mama ikut je. Dah empuk keluarkan dan buang kulit. Isk lagi lambat le sebab nak kupas kulit tu panas2. hehe.. layankan sebab mama kene ikut resepi dia.
Keledek yang dah siap direbus dibuang kulit, Kene guna sarung tangan sebab panas. Lepas tu lecek2kan keledek tu. Letak sedikit gula dan sedikit esen vanilla, gaul sebati lagi. Dah sebati gunakan plastik wrapping dan bentukkan bulat2 macam Batrisya buat tu. Lepas tu mama tanya lagi, dah bulat2 ni kene buat apa lagi. Dia kata dah sudah bulat2kan baru boleh makan. hehe.. la gitu je rupanya sweet potato dia. Senang la resepi dia nih, memang resepi untuk budak2. :D
Tadaa.. dah siap! Ini dia rupa sweet potato resepi Batrisya. Sedap makan macam tu je panas2. Iyer memang lagi sedap rasa lebih manis dengan tambahan gula dan esen vanilla. Kalau tak habis boleh tambah tepung dan garam sikit pastu goreng jadiklah kuih keria pulak. hehe..

Resepi Sweet Potato Batrisya
Bahan-bahan,

  • 1 biji keledek Jepun
  • 2 sudu gula
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Plastik wrapping
Cara-cara
  • Potong beberapa bahagian keledek dan rebus hingga empuk
  • Lecekkan keledek tersebut
  • Masukkan gula dan esen vanilla, gaul sebati
  • Gunakan plastik wrapping untuk bentukkan bulat2 keledek tersebut
  • Siap untuk dimakan. 

22 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

alololo pandai nyer batrisya buat
mmg kat sek ada jar masak2 ni khen...sbb adam pow dia citer kat youchien dia potong nijin buat nasi goreng la ....fun giler dengar

Ida,Japan said...

rajinnyer dan pandai Batrisyia buat sweet potato

izahdaut said...

wah dah ada bakat tu. hehe... a ah simple je kan. keledek jepun pun mmg dah manis. sedap makan gitu je kan

nur easy said...

pandainya junior masterchef ni.. agaknya tambah bkhasiat sbb rebus dgn kulit sekali kan..;)

yatie chomeyl said...

waaah , ada chef kecik in da house

Lady Lavender said...

sah batrisya dah menurun bakat masak2 mama dia ni :-))

Juwita Jamaludin said...

Wah pandai batrisya.. Keledek jepun menang sedap..:)

Cheq Sue said...

wah...seronok kan as layan budak2 ni masak...
yang kelakarnya tu...kalau tak habis boleh buat kuih keria... he he he

Unaizah said...

Simple betul resipi dia. Tapikan akak pun suka makan ubi rebus. Ni tambah gula & esen vanila, bertambah sedap la ye.

Mamasya said...

Bagusnya kakak Batrisya pandai buah kuih sweet potato. tak sia2 sensei ajar di sekolah. nanti kalau sensei ajar resepi lain...boleh kakak kongsi lagi dgn auntie2 semua ya....
meriah festival kat sana...

Teratak Hami said...

Rajinnya Batrisya .... omoshiroi dapat buat benda2 ni kat school kan?

bopandot said...

so sweet ..hehe..kawaaiii..

Kamalia said...

Haha..rajinnye ank mama ni.sy pun da rebus br buang kulit die..

Sue @ Nenie said...

Salam..Emmmm...pandai Batrisya...bebola ubi dia pun sama saiz jeeee

Ain SSB said...

Camtu je resipi dia! haha comel! Ok la tu kan, kecik2 dah diajar buat makanan simple2 :)

Asmara said...

Ayu, diorang terapkan amalan menolong ibu bapa di rumah. :)

Kak Ida, kalau soh duk dapur dia memang suka. :D

Asmara said...

Izah, mcm makan keledek rebus je. hehe..

EZ, supaya khasiat tak terbuang byk masa rebus kot. hehe..

Asmara said...

Yatie, untung ada anak pompuan. :D

LL, mamanya bukan pandai masak sgt pun. hihi..

Asmara said...

Ita, resepi sekolah dia. :D

Cheq sue, haha.. betul tu.

Asmara said...

Kak Unai, kan! kalau dpt ubi rebus putih tu ngan sambal, fengsan. hehe.. sini x jumpa lagi ubi mcm msia tu.

Mamasya, masakan jepun memang simple2 je. mudah sgt nak buat. :D

Asmara said...

Kak Hami, memang dia suka sgt aktivti2 mcm ni. :)

Bopandot, nnti tunggu anak besar mmg seronok tengok diorag. :D

Asmara said...

Kam, oh ye eh. hehe.. akk lepas rebus tu terus lecek, malas nak buang kulit panas2 lambat nnti. hihi..

Sue, ikut size tgn dia. :D

Ain, best! tv pun petang2 ada resepi kanak2. :D