Thursday, October 27, 2011

Japanese Cooking Class

Saya berkesempatan menghadiri Japanese cooking class yang dianjurkan oleh salah satu persatuan di sini. Ini pun atas jemputan kawan Jepun yang nak sangat suruh saya hadir. Sebelum bersalin Haqem dulu beberapa kali jugak saya join aktiviti, tapi lepas bersalin dah sibuk dengan anak2, jadi aktiviti luar sangat berkurangan. Biasanya saya suka rakan2 datang melepak dirumah, borak2 dan makan2. :D
Cooking class ni diajar oleh sensei yang datang dari Tokyo. Sebulan sekali dia akan datang mengajar masak2. Seronok berborak dengan Yoshiko-san ni, sebelum ni dia pernah duduk di US dan ada juga menerbitkan buku masakan (Enjoy Cooking atas tu).
Kami diberi kertas resepi untuk 6 jenis masakan pada haritu. Chocolate cake yang sedap dan senang (tak sabar nak cuba buat, guna 2 bahan je), spring roll vege, mushroom, Black tea meat, Okawa wild plant (glutinous rice) dan daigaku imo. Masakan jepun ni memang mudah2 belaka dan sangat menyihatkan.
Dapat jugak masuk gambar, my good japanese friend tu xde pulak, masa ni dia pergi ambil aiskrim. Seronok berkumpul dengan japanese yg lain, dan menambah kenalan baru. Ini semua surirumah japanese yang tak bekerja. 6 jenis makanan tu yg saya makan 3 je, syoyu utk mushroom tu tak pasti boleh mkn tak. Daging semestinya tak boleh dah nasi tu pulak dimasak secara steam guna air rebusan daging. Inti spring roll tu kobis, crab stick dan seaweed. Daigaku imo tu guna minyak bunga matahari dan coklat cake gunakan coklat meiji dan telor sahaja. InsyaAllah ada kesempatan saya join lagi untuk next class. :-)

35 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer blh join class masak gini
itew la makanan jepon paling senang nk buat sebab simple x mcm masakan kiter byk step dan perlu bhn yg banyak....nnt update la recipe tu ekkk

Mixhedryanson said...

mesti sedap kan?

Syaima' said...

wahhh kek tu masak atas stove je ke?2 bahan?nak resepi plsss.

nur easy said...

wah.. kek choc tu guna 2 bahan je ke?

yatie chomeyl said...

makin terer lah Kak As masak2 lepas ni sbb rajin join cooking class :)

Ijah EmoTemo said...

wah seronoknya !! heheh.

amaniammar said...

salam kenal..

leh x nanti publish camne nak buat kek pakai 2 bahan je...

Razil Tahir said...

sedaaapnyer...
terliur dah nie...

nak gi Jepun jugak...!! XD

Mamasya said...

Aslmkum Asmara

Bestnya dpt belajar masakan Jepun...satu peluang baik...dpt pengalaman bgmana org Jepun masak...

LydSunshine said...

Syioknya bleh bajar masakan jepun. nnt dah balik mesia, bleh la buka kelas kat mesia plak. tp dierang ckp bahasa apa masa mengajar tu? Asmara mesti dah hebat berbahasa jepun kan?

Nur Zulaikha said...

akak..nnt sharekan la ye resepi tu..hehe..agak2 bahan2 tu ade tak kat Malaysia?
p/s:akk..kite nak chopstick dr jepun..boleh akk belikan?

Maira Anjami said...

salam kak As..bestnye boleh blaja buat daigaku imo..feveret sye tu..hehe..teringin nk buat sendiri tpi blom brksmptn..hihi

Teratak Hami said...

Nanti sharelah resepi masakan Jepun tu. Akak dulu selalu masak masakan yang guna kobis ... apa ntah namanya. Memang senang bangat tapi dah tak ingat.

wawa abdullah said...

waaa..beshnye..huhu nnt akak buat kek coklat yg sedap n senang tu ye..boleh try nnt..hehe

Lady Lavender said...

waa..bestnya ada class masak-masak. Nanti dah buat cake war-war la kat blog yea. Nampak sedaapp sangat :-)

Nadiah Sidek said...

menarik. makanan jepun sedap ke?

Ain SSB said...

Woah bestnya!! And umah tu nampak kemas sangat! :)

rosmina samin said...

wah bestnyer... ;)

~ yus ~ said...

Seronoknya As!! Dapat ramai kenalan, dapat belajar masakan Jepun lagi, memang best ni...

sue-sama said...

adeh sedapnye...
rase nk wat cake coklat gak..pakai piuk nasi leh x akak..heheh
beli tepung yg da siap tinggal bancuh je...xde pembakar..huhu

zahidahwahid said...

best nya...

New Entry: Date on the LOGOS Ship

Asmara said...

Ayu, daigaku imo dah letak resepi. kek coklat tu nnti nak buat lagi. dah buat sekali tapi tak sempat amik gambar. :D

Mixhydreson, kek coklat tu sedap. yg lain tak rasa. :D

Asmara said...

Syaima, haah. Ok dont worry nnti akak bg. :D

EZ, haah telor dan coklat. hihi.. nnti dah buat i post. :D

Asmara said...

Yatie, hari2 masak. hehe..diorg masak simple2 je ni. :D

Ijah, seronok jumpa kawan baru. :D

Asmara said...

Amani, ok memang nak buat nnti saya entry kan. :D

Razil, welcom to japan. hehe..

Asmara said...

Mamasya, betul tu, nampak mudah, japanese mmg mask senang2 belaka. :D

Lyd, nak buat kelas tak mungkin la. hehe.. oh kali ni kelas dlm english, tp semua pun bantai ckp jepun. hihi..

Asmara said...

Zulaikha, nanti dah buat akk post kat sini. :D email akk ye.

Maira, resepi kat entry sebelum ni. senang je tau. nnti boleh buat sendiri. :D

Asmara said...

Kak Hami, InsyaAllah nanti nak cuba yg beras kukus tu. :D

Wawa, kek coklat tu pasti akan dicuba. :D

Asmara said...

LL, memang sedap, dah buat tp tak sempt amik gmbr. hehe..

Nadiah, kene rasa sendiri baru boleh tau sedap ke tak. hehe.. ikut tekak msing2 kan. :D

Asmara said...

Ain, cantikkan! :D akk pun suka tengok design rumah ni.

Rosmina, seronok dapat kawan. :D

Asmara said...

Kak yus, best mmg byk aktiviti kat sini, tp agak kemalasan nak keluar rumah. hihi..

Asmara said...

Sue, boleh rasanya, tengok setting kat periuk nasi tu. gambate!

Zahidah, thanks. ;D

Nieda said...

kat msia mana nak cari ?cari dlm botol je la hihi

Hanis MY said...

Kak as cpt share resipi k. Nampak yummy sgt!

cplud miera said...

waaaaaaaa.. bestnye kak ;)