Bahan-bahan,
Doh,
2 cawan tepung gandum
1\2 cawan butter (potong kecil)
sedikit garam
1\2 cawan fresh milk (sejuk)
Inti,
4 biji epal
3\4 cawan gula perang
sedikit serbuk kayu manis
Cara-cara,
- Gaul tepung, garam dan butter menggunakan jari hingga menjadi seperti serbuk roti
- Masukkan susu sejuk dan uli hingga sebati
- Sejukkan sebentar dalam peti ais
- Kupas epal dan potong dadu
- Masakkan epal bersama gula dan serbuk kayu manis hingga layu.
- Keluarkan doh bahagi 2. Lebihkan untuk bahagian bawah.
- Canai doh pertama dan masuk dalam acuan. Bakar sebentar 15 minit suhu 180C.
- Keluarkan dan tuang inti epal. Topping dengan baki doh tadi.
- Sapu kuning telor untuk lebih cantik.
- Bakar semula suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak.
16 comments:
oishii sou...
now x cihat nmpk apa pow x lalu la
asyik minum air suam jer uwaaaa
odaijini Ayu! lor ciannyer.. harap tak berlarutan..:)
teringin nak buat tp tp tp xde ketuhar wuwuwu :(
sedap2..pasti sedap....
kita dah lama berangan nak buat bluebeey pie tapi sampai skrg dah abis musim blueberry pun tak buat2 jugak lagi:-)
sedap nye pai..xkesahla ape jenis pai pon kn kak :)
wahhh..sedapnye nampak...
xtau pon sng je ghupenye nk buat apple pie..isk2..sian kt diri sndiri..nk copy resepi ye kak... =))
kak as...sedapnye..duk terbayang keharuman pie yg baru keluar oven...nak buat malasnye...huhu
wah! nmpk mcm mudah aje nk buat ni. hihi nk try la buat :D
Sedapnya pie! Kak as mesti best kan matsuritu huhu takleh g.
Boleh try. nampak sedap . nak buat pun rasa tak rumit.
suka pai.. tapi epal tak pernah buat... teringat pai epal kat mcD huhuhuhu
Ika, xpe simpan dulu resepi. hehe..
Kak Ida, epal sini manis giler, tu yg jadi lagi sedap! :)
LL, mmg selalu jadi mcm tu, kdg tu berangan dulu kiv je last2 tak buat pun. hihi..
Sue-sama, betul tu, asben suka lg yg pai goreng tu. :D
Soohada, ini antara resepi yg paling mudah! :)
Umie, ce try ni paling senang tau, xyah mesin bagai. hehe..
Ijah, boleh2, guna epal yg dah tak rangup pun ok dari membazir terbuang kan!
Hanis, kalau tak dah boleh rasa, hehe..
Kak Nieda, haah kak senang je buatnya. :D
Ita, sekarang musim ringgo, dah jual murah kalau beli yg reject sikit boleh buat pie. :)
Post a Comment