Wednesday, September 14, 2011

Popia Basah

Hari ni cuaca masih panas, summer belum habis. Suhu dalam lingkungan 25-28C, tapi waktu malam terus menjunam antara 14-18C. Tidur memang best tak perlu pasang kipas lagi. :) Kuih untuk berbuka secara laju. Popia basah kot nama dia, tak pasti pulak sebab guna rice paper, beli kat sini. Intinya pun cuma letak sayur2 yang dipotong dan sosej yang direbus. Balutan dan susunan dibantu oleh Batrisya, asal boleh je. Agak susah jugak nak membalut sebab melekat2 kulitnya.
Sambalnya guna sambal kacang istimewa yang sangat sedap pemberian rakan Indonesia. Nak guna pun senang cuma bancuh dengan air panas. Sebelah tu rupa rice paper yang digunakan. Cuma basahkan dengan air panas untuk melembutkannya. Inti sayur saya letak timun, taugeh, carrot dan sosej, curah sambal kacang, balut2 dan siap terus dimakan. :)

20 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

owh jadik ek guna rice paper itew...selalu jmpa tp x pernah beli pong ngeeee...leh try ni...suka popia gak

yatie chomeyl said...

oo pernah nampak kulit popia ni cuma xpernah guna. nanti nak try la sbb hubby suka popia basah

Ida,Japan said...

k'ida ada 1 pkt rice paper ni....nk buat takut tak sedap, ok ker rasa dia as...bila2 bole la try uat cara gini..Tq as

アヌム ちゃん said...

lain pulak rupa popia basah tu.huhu

Amie said...

sedap je tengok popia basah di sini, nak buat malas.... mintalah dua tiga batang popia tu Asmara, kempunan balik raya hari tu nak beli di pasar malam, tapi tengok pembeli bersusun keliling penjual popia basah tu, malaslah pulak nak nunggunya...

Nieda said...

Amboi ! ramai yg joint GA As .

Nieda said...

RAmainya yg masuk GA As. Jenuh As nak pilih nanti.

Ijah EmoTemo said...

wah sedap nya! last mkn popia basah masa bulan puasa hari tu heheh

Teratak Hami said...

Glamour nama sambal kacang itu... CAP SINTI !!! Macam2 awak dah letak inti, makan camtu pun dah sedap agaknya

fazian.batrisyia said...

salam perantauan tu family awak keluar 2x....utusan tak perasan kot!

einz miszmessy said...

yummy!!!dap eh~

Asmara said...

Ayu, boleh cuba, sedap jugak tau!

Yatie, try beli. senang pastu inti dia boleh guna apa2 pun, macam popia biasa.

Asmara said...

Kak Ida, sedap lembut je masa makan tu. cuba la buat kak. :)

Anum, tak tau nama betul apa, tapi rice paper la. hehe..

Asmara said...

Kak Amie, ni popia version clear. guna rice paper, lain sikit rasa dari yang msia punya. :D

Kak Nieda, hihi.. cabutan bertuah nanti. harap2 ada rezeki. InsyaAllah.. :)

Asmara said...

Ijah, hehe.. lama tak makan popia basah kat msia. tak sama rasa ni. :D

Kak Hami, Indon mari. ehehe..

Einz, dap2! hehe..

Ain SSB said...

POPIA BASAH! YUMMYYYY! hehe. Kuah kacang tu nampak sedapppp! :D

Lovely Kitchen said...

senang kan as guna rice paper ni....k.e-na pun klu wat popia basah guna yg ni je..tp lagi senang ada kuah kacang ttttuuuuu...hihiiisedap nmpk kuah kacang dlm gambar as..

psssstt : k.e-na x dptlah nak berjalan ke sana...thanks atas undangan...nnt kita jln ke melaka ye umah as...;)

Hanis MY said...

kak as... hari tu kams, ai kams telas guna rice paper tu ntuk wat popia goreng haha tak jadiiii nyampas tau... ada belen lg...owh boleh la buat fofia basah tapi tang inti pulak takde idea... lawak bila ingt balik nampak sgt jakun kat dapur wuwuwuwu...

oya said...

nampak sedap tu..

Asmara said...

Ain, sedap dan pedas tau! hehe..

Kak Ena, org bagi kak, bukan satu tapi 10 bungkus!! hihi.. memang best sangat! senang aii takyah buat kuah kacang.

hanis! ayoyo amoii! haha.. kan ada gambar kat paket tu, saje je u ni buat experimen tak jadi. ahaha..

Oya, sedap2! :D