Thursday, September 15, 2011

Pai Apple

Semalam buat pai apple nih. Untuk jamu pada orang. Selain sedap, bahan yang digunakan pun mudah sangat. Pastri pun tak tebal (faktor acuan yang lebar). Rangup je makan kat atas tu. Stok epal diberi oleh my besties Azila yang nak balik Malaysia bercuti, huhu.. cian aii tinggal sorang sebulan lebih ni. Resepi pernah buat sebelum ni tapi takde  link pulak dari siapa. Mintak halal tuan punya resepi. :)

Bahan-bahan,
Doh,
2 cawan tepung gandum
1\2 cawan butter (potong kecil)
sedikit garam
1\2 cawan fresh milk (sejuk)
Inti,
4 biji epal
3\4 cawan gula perang
sedikit serbuk kayu manis

Cara-cara, 

  • Gaul tepung, garam dan butter menggunakan jari hingga menjadi seperti serbuk roti
  • Masukkan susu sejuk dan uli hingga sebati
  • Sejukkan sebentar dalam peti ais
  • Kupas epal dan potong dadu
  • Masakkan epal bersama gula dan serbuk kayu manis hingga layu.
  • Keluarkan doh bahagi 2. Lebihkan untuk bahagian bawah.
  • Canai doh pertama dan masuk dalam acuan. Bakar sebentar 15 minit suhu 180C.
  • Keluarkan dan tuang inti epal. Topping dengan baki doh tadi.
  • Sapu kuning telor untuk lebih cantik.
  • Bakar semula suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak.

16 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou...
now x cihat nmpk apa pow x lalu la
asyik minum air suam jer uwaaaa

Asmara said...

odaijini Ayu! lor ciannyer.. harap tak berlarutan..:)

Afikah Aziz said...

teringin nak buat tp tp tp xde ketuhar wuwuwu :(

Ida,Japan said...

sedap2..pasti sedap....

Lady Lavender said...

kita dah lama berangan nak buat bluebeey pie tapi sampai skrg dah abis musim blueberry pun tak buat2 jugak lagi:-)

sue-sama said...

sedap nye pai..xkesahla ape jenis pai pon kn kak :)

Soo Hae Daa said...

wahhh..sedapnye nampak...

xtau pon sng je ghupenye nk buat apple pie..isk2..sian kt diri sndiri..nk copy resepi ye kak... =))

Umie said...

kak as...sedapnye..duk terbayang keharuman pie yg baru keluar oven...nak buat malasnye...huhu

Ijah EmoTemo said...

wah! nmpk mcm mudah aje nk buat ni. hihi nk try la buat :D

Hanis MY said...

Sedapnya pie! Kak as mesti best kan matsuritu huhu takleh g.

Nieda said...

Boleh try. nampak sedap . nak buat pun rasa tak rumit.

Juwita Jamaludin said...

suka pai.. tapi epal tak pernah buat... teringat pai epal kat mcD huhuhuhu

Asmara said...

Ika, xpe simpan dulu resepi. hehe..

Kak Ida, epal sini manis giler, tu yg jadi lagi sedap! :)

Asmara said...

LL, mmg selalu jadi mcm tu, kdg tu berangan dulu kiv je last2 tak buat pun. hihi..

Sue-sama, betul tu, asben suka lg yg pai goreng tu. :D

Soohada, ini antara resepi yg paling mudah! :)

Asmara said...

Umie, ce try ni paling senang tau, xyah mesin bagai. hehe..

Ijah, boleh2, guna epal yg dah tak rangup pun ok dari membazir terbuang kan!

Asmara said...

Hanis, kalau tak dah boleh rasa, hehe..

Kak Nieda, haah kak senang je buatnya. :D

Ita, sekarang musim ringgo, dah jual murah kalau beli yg reject sikit boleh buat pie. :)