Eh, betul ke nama puding ni? tak ingat la nama betul dia apa. Puding sagu yang dimakan dengan air gula melaka dan santan. Tapi saya guna fresh milk. Senang je buatnya, masak sagu sejukkan dan makan bersama gula melaka dan susu. Memang sedap lagi2 makan sejuk2. Kali ni stok sagu memang habis setelah genap setahun beli 1 bungkus yang sekilo. Tak ada sukatan untuk susu dan air gula, cuma sagu tu saya guna 1 cawan dan masak dengan 2 cawan air. Resepi tanya mak je yang ni. Terima kasih emak. :D
Bahan2,
- 1 cawan sagu
- 2 cawan air
- air gula melaka @ gula merah
- Fresh milk sejuk (atau santan)
Cara2,
- Masak sagu bersama air atas api
- Kacau hingga pekat
- Masukkan sagu dalam acuan dan sejukkan
- Sedia dimakan bersama air gula melaka dan fresh milk sejuk.
10 comments:
Akak dah buat . Pun letak warna hijau.Best makan sejuk.
boleh lah ros cube lepas ni~:)
nampak sedap....hehheee...tp mesti ag sdp guna santan walaupun susu segar pun ok....
yahuuu nk try la... kena beli sagu nnti...bila nk bbuka kt yonezawa ni huhu...
Jenis ni x pernah buat lagik d(^_^o)
Nnt kena try la
kita buat ni jg arini.. tp napa x secomel y disini..hehe
My favouriteee! selalu sgt buat makan ngan susu.hehe
senangnye nak buat.
ni makan ngan susu cair pon sodap.. :)
sedap.. suka. sangat
this is my favorite dessert. bulan puasa ni x buat lagi..nak buatlah hjg minggu ni. :)
Post a Comment