Bahan2nya :-
1 kg Mee Kuning – di celur (guna spegheti)
1 ½ bwg besar – kisar
4-5 ulas bwg putih – kisar
2 senduk rempah kari daging
1 cawan kerisik
1 1/2 liter air
400ml-500ml santan – nih saya agak2 nk dpt pekat kuah mcm mana
Tauhu 2 keping
1 kg kerang – (tak ada ganti daging 500g)
½ kg udang (campur sekali sosej, crabstik anak2 suka)
** Kalo nk letak daging pon bole tp mesti kene ader tetel sekali baru terangkatttt….**
Sawi n Taugeh secukupnya. – (celurkan)
Minyak sedukupnya utk menumis
Garam, Gula n perasa secukupnya
Bhn Hiasan :-
Lada merah, daun sup, daun bawang - hiris nipis
Bawang Goreng, Telur Rebus, Limau Kasturi/Nipis
Cara2nya:-
1.Panaskan periuk, tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari daging tumis sehingga garing.
2.Masukkan Air masak sehingga medidih dan masukkan santan.
3.Masukkan kerisik, kerang n udang dn masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendaki.
4.Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji ( jika perlu ) secukup rasa.
5.Hiaskan dgn segala eksosari secukupnya.

2 comments:
Nak rasa mee kari semangkuk, boleeee...
ehek.. boleh sangat kak Ina, takut sampai sana dah basi. hehe..
Post a Comment