Dah lama tak makan mee kari. Act. xde la minat sangat mee kari tp sebab tengok orang buat nak jugak buat tu. hehe.. Resepi ni tengok kat blog kak anawahid, skodeng dari Ijan lagi :p. Memang lain dr yang biasa sebab guna kerisik. Tq share resepi. :)
Bahan2nya :-
1 kg Mee Kuning – di celur (guna spegheti)
1 ½ bwg besar – kisar
4-5 ulas bwg putih – kisar
2 senduk rempah kari daging
1 cawan kerisik
1 1/2 liter air
400ml-500ml santan – nih saya agak2 nk dpt pekat kuah mcm mana
Tauhu 2 keping
1 kg kerang – (tak ada ganti daging 500g)
½ kg udang (campur sekali sosej, crabstik anak2 suka)
** Kalo nk letak daging pon bole tp mesti kene ader tetel sekali baru terangkatttt….**
Sawi n Taugeh secukupnya. – (celurkan)
Minyak sedukupnya utk menumis
Garam, Gula n perasa secukupnya
Bhn Hiasan :-
Lada merah, daun sup, daun bawang - hiris nipis
Bawang Goreng, Telur Rebus, Limau Kasturi/Nipis
Cara2nya:-
1.Panaskan periuk, tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari daging tumis sehingga garing.
2.Masukkan Air masak sehingga medidih dan masukkan santan.
3.Masukkan kerisik, kerang n udang dn masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendaki.
4.Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji ( jika perlu ) secukup rasa.
5.Hiaskan dgn segala eksosari secukupnya.
2 comments:
Nak rasa mee kari semangkuk, boleeee...
ehek.. boleh sangat kak Ina, takut sampai sana dah basi. hehe..
Post a Comment