Sunday, September 23, 2012

Peach @ もも (momo)

Peach yang sedap dan mahal. Sebiji dijual dengan harga RM60. Pemberian kawan Jepun masa gathering semalam. Dari kebun di Fukushima, peach ni hanya untuk di eksport ke luar negara. Rasanya memang berbeza dengan peach yang ada di pasaraya. Dapat 2 biji, Alhamdulillah memang rezeki dapat rasa, kebetulan pagi semalam baru tengok berita TV tunjuk peach dari Fukushima yang dijual di Thailand dengan harga 640 bath sebiji! wuwu.. nak terpengsan bila terus dapat makan tengahari semalam. hehe.. Alhamdulillah memang rezeki. :D

*Autumn dah bermula. Seminggu ni musim hujan menandakan pertukaran musim. Kipas dah boleh masuk kotak dah. Hari ni suhu terendah 14C dan suhu tertinggi 21C! Selamat tinggal summer/natsu!

29 comments:

kasihredha said...

lebih sedap dari yg biasa ke as?
aduiii meleleh tengok.
Mahal ni...kalau jual rm 60 di msia...sure akak fikir 60x unk beli.

Acik Erna said...

Assalam As..acik biasa tengok jugak ni..masa kej di klia dulu..ada yang bawak buah ni sebagai buah tangan untuk rakan2di Malaysia

laskar pelangi said...

wah wah!
memang rezeki la tu kak;)

Wani said...

bulat mata2 neh.. biar betul.. rezeki ler dapat merasa hihi..

imm said...

salam perkenalan asmara.tgh bw td sampai kt blog ni pulak..alahaii rindunye momo.dapat yang supa pn dah hepi,ni kan pulak momo mahal.sedapnyee..anyway dlu sye study kat gifu dai..dah lame dah balik m'sia,thun 2009..best jumpe blog ni.terubat rindu kat momo n himawari:)

diha said...

wow..rm60 sebiji. o_O mesti sgt sedap kn?

ieda said...

fuh sedap tuuu
alhamdulillahh rejeki kann ;)

Ijah EmoTemo said...

wow harga dia @_@
tapi konpem sedap ni hihihi

nur easy said...

Rezeki sungguh... rm60 tu..:-)

iZyaN IrYani mOhd yAZid said...

As salam kak..salam perkenalan..saya izyan..sebenarnya sdg mencari kenalan yg stay kat Yamagata..bln 10 ni, saya akan ke Yamagata Univ. attachment program selama 3 bln kat sana..tu yg cuba mencari sebyk mana contact kat Japan..almaklumlah 1st time nak ke Japan..apa pun xtau..then terjumpa blog akak ni..kalau akak baca comment ni blh x reply kat email saya, izean85@yahoo.com...thanks kak..

sue-sama said...

kat tesco ade jual peach tp xmampu nak beli lg wlpon arge 1 biji 5 rggt...

heheh cepat je da nak autmn kan..abes da natsuk

MystoryPic said...

wow mahalnya... apa yg menyebabkan dia mahal tu???

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Memang rezeki As anak beranak tu.. dah lah harganya mahal.. nak beli pun kena fikir berkali-kali hehehe :D

Unaizah said...

Akak suka peach. Time study dulu memang kerap la beli. Sekarang ni once in a blue moon baru dpt merasa sebab sini mahal la. Yg paling akak suka pasal buah ni is baunya. Harum je :-)

Kesuma Angsana said...

wei, mahalnyer!.. special sgt ke peach ni

LydSunshine said...

RM60???!! ~pengsan.

Nampak mcm epal sbb isi putih. Peach bukan biasanya warna oren2 ke? Ni mmg betul2 lain ni. So, cemana rasanya As? Ce describe skit.

JaSSNaNi said...

tudia... mahal sungguh ye peach ni.. hmmmm.. tak de chance le nak makan peach ni.. sbb mahal betul ha... rezeki tu dapat 2 biji.. bley la as rasa ngan anak2 ye..

Sekadar Coretan said...

Wah mahalnya harga sebiji, pasti rasa sedap dan fresh kan.

mama sara nur said...

sedapnya buah peach memang suka buah2 segar ni
mahalnya kan sebiji tu rasanya kalu teringin sebiji je la dpt dah cukup he he

Chekgu Azrine said...

bestnya dh nk msuk autumn..syiok je akk!!

sitiezahim said...

rindu jugak summer yg panas dan siang cepat dan panjang...senang nak berjalan hehehhe

Nuwairani Ismail said...

masa ke sana bulan 6 2 tahun lepas ada beli buah ni. macam harga 300yen 2 biji kot. tak ingat dah. yang ni pesen mahal mesti lagi sedap...nani suka makan buah ni...

rosmina samin said...

Hai Kak!!!
Mahalnya rm60..klu nak beli kena fikir berkali2 hehehe

Mina Tan said...

Emas peach la ni. Mahalnya.

ummiarissa said...

tak tahu pulak buah peach ni mahal harganya..sebab tak pernah beli pun...hmmm...kalau mengidam kena beli juga ni..tapi mujurlah tak mengidam he he he...wah dah mula musim sejuk ye..syoknyeeee...

Rai Ourkizuna said...

tak lama lagi boleh pegi momo gari as..tapi kualitinya maybe tak setanding dengan momo rm60 ni kan.. hehehe..

ngences tengok momo..teringat rasanya masam2 manis tu..hahaha..

Cik Sara said...

Assalamualaikum..
Kak, saya kawan Izyan Iryani..
The one yang buat attachment dekat Yamagata University. Yan ada contact dengan akak kan? Yan bagitahu saya, akak dah balik malaysia. Tapi akak ada bagi contact malaysia student dekat Yamagata tu untuk Yan kan? Urmmm.. boleh saya dapatkan contact tu? Bukannya apa, Yan supposely sampai jepun pagi tadi (3.10.2012) tapi sampai sekarang dia tak update/contact bagitahu dah sampai ke belum.. Mak n ayahnya dekat malaysia dah risau.
=D panjang pula.. akak reply dekat email saya (akmar.balqis88@gmail.com).. arigato ne~

mama leen said...

sedap tak.. apa rasanya.. manis2 masam ke

Liza Razak said...

mesti lagi sedap kan sis :) bestnye