Friday, September 14, 2012

Alhamdulillah dan Tahniah Ami dan Aki!

Alhamdulillah.. Ami jiran Malaysia terdekat kami dah selamat melahirkan seorang puteri yang sangat comel dan sihat secara normal pada 11 Sept 2012(Selasa) jam 11:02pm yang lalu bertempat di Shimanuki Klinik Yonezawa Japan. Berat baby masa keluar 3.85kg! Baby yang sangat ditunggu2 oleh ramai orang. hehe.. Keadaan Ami dan baby buat masa ni sihat Alhamdulillah. Kami dah 2 kali datang melawat. Hari ni dah hari ketiga, InsyaAllah pagi esok parents Ami dari Malaysia akan sampai di sini untuk melawat cucu mereka. Moga selamat perjalanan mereka nanti. Ameen..

Pengalaman bersalin di luar negara memang agak mencabar. Alhamdulillah nampaknya ramai rakan2 yang melahirkan anak di luar negara sangat kuat semangat walaupun berjauhan dari keluarga. Saya pun turut mempunyai 2 kali pengalaman melahirkan anak di luar negara. Untungnya di Jepun tempoh berada di hospital penjagaan dari pihak hospital lebih lama sekurang2nya 5-9 hari bergantung pada keadaan ibu dan bayi tersebut. Memang ibu dapat rehat yang secukupnya selain baby dapat dipantau oleh pihak hospital. Tentang makanan pun tak ada masalah, cuma maklumkan pada pihak hospital tentang apa yang boleh dan tidak untuk dimakan. Tapi di Jepun ni ada sedikit masalah dengan bahasa. Kebanyakan staf tak pandai berbahasa inggeris, memang sukar nak berkomunikasi. Tapi kalau husband boleh berbahasa Jepun InsyaAllah memang tak ada masalah. :D

Saya dah dapat keizinan dari tuan punya badan iaitu Ami untuk menyiarkan gambar baby beliau di blog saya. Rasanya ini gambar pertama untuk tontonan umum sebab Aki dan Ami pun belum pamerkan di facebook gambar anak mereka yang sangat comel ni. Untuk rakan2 yang mengenali Ami dan Aki yang menunggu2 gambar baby yang comel ni saya dah dapat keizinan untuk diletak di sini sebagai kenangan dan memori kami. Tahniah untuk Aki dan Ami atas kelahiran seorang bayi perempuan sebagai penyambung generasi. InsyaAllah sama2 kita mendidik dan menjaga anak2 kita agar menjadi insan yang berguna, soleh dan solehah di masa hadapan. Ameen..
Pasangan yang sweet dengan anaknya yang comel! Baby A.. yang sedang lena tidurnya. :D

18 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Omedetou to both of them
Even ai x kenai ngan theyols but happy tgk akachan tu
Wah berat lbh kurang mcm ken kun gak khen (。-_-。)

Kesuma Angsana said...

wah tahnaiah, KA mmg suka bau2 baby ni hehehe

Chekgu Azrine said...

tahniah kepada kawan kak As..

Nazayiena said...

Tahniah Ami dan Aki dpt bb comelnya....

puan.mila said...

akak duk kat jepun, bestnya..baby tu cubby n sgt comel!!

Ijah EmoTemo said...

tahniah utk mereka! =)

ishamizu said...

MasyaAllah comel and gebunya baby..tahniah kpd Ami dan Aki! :)

AZIE said...

Comelnyaaaa baby ami dan aki....tak sabar lak nak tgk baby i...hehe...apapun congrats ami and aki....

アヌム said...

comelnyaaa...omedetou to them...

Reena Onn said...

Congrats Ami dan Aki, alahai comelnya. Alhamdulilah semuanya selamat.

Anyway walaupun dah agak lewat tetap nak ucapkan Selamat Hari Raya untuk akak sekeluarga :)

ieda said...

tahniah buat rakan as ..
comelnyaaa bb ..
adouhaiii geram
memang mencabar kan dik
nak2 di jepun nie kebanyakan dari org2 nya x pandai berbahasa inggeris kan .. x perlahh
janji semua selamat ! ...
tahniah sekali lagi buat Ami dan Aki .. ;))

FnF Simple Life said...

congrats buat Ami n Aki... sgt cumel...

Acik Erna said...

Assalam As..tahniah buat sahabat as..memang comel baby dia.

zila norazila said...

tahniah buat kwn asz tue..suka cium beby ..wangi jew..comell:)

QasehnyaRania said...

tahniah kepada rakak akak..comey bayi ami =)

salam kenal =)

Aisyah Wm said...

congratulations to Amie (my sister) n aki.
and tq jgk to mama batrisya tlg doa utk my parents yg sudah pun selamat sampai di sama :)

Amie said...

Wah... comelnya! tahniah buat Aki Dan Ami... sekarang sudah jadi ayah dan ibu!

Kamalia said...

Assalamualaikum baby aisya.
hehe..dah tengok kat instagram..masya ALlah,sangat comelkan.
psssttt..saya ingat aritu mcm dia dapat baby boy..pastu bila dia post gambar dan nama baru tahu baby girl rupanya ..