Saya suka tart gulung tu bila makan terus cair dalam mulut. :D tapi yang ni pun sedap jugak. Saya buat inti sendiri guna nenas dalam tin je, toskan nenas, blend dan masak dgn 3 sudu gula hingga kering. Terima kasih tuan punya resepi. :D
Tart Nenas
Sumber: Kak Anim & Ida di dapur
Bahan2 pastri
- 4 oz butter- 115 gram
- 4oz minyak sapi- 115 gram
- 1 biji telur gred B
- 1 lb tepung gandum-400g
- sedikit garam
- air sejuk sedikit
cara
- Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
- Masukkan butter dan minyak sapi
- Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
- Guna acuan seperti gambar di bawah.
- Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.( boleh rujuk SINI/blog Rai kalau nk tgk cara bentuk )
- Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
- Sapu dulu dgn kuning telur atasnya sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min...
Percubaan tart berbentuk nenas yang pertama, sambil dibantu Batrisya tukang sapu kuning telur. ;) |
4 comments:
salam as..acik pun suka makan tart bentuk ni..selau acik beli tart bentuk ni..atau yang bentuk bakul tu.
rajinnya!!
wah.. cantiknya (^___^)
selamat hari raya as...
sedapnye...
sama la kite as...penggemar tart gulung..tiap thn tak pernah mis beli..WAJIB beli!!...nak wat sendri tu nanti2 ler..hahahaha
Post a Comment