Wednesday, August 22, 2012

Homemade Aiskrim

Hari ni panas mencecah 35C! duduk dalam rumah pun dah rasa bahang sangat. Panas2 gini best betul dapat benda sejuk. Semalam buat aiskrim! Perisa strawberry, sebelum ni buat perisa orange. Hari ni baru dapat makan sebab kene tunggu beku dulukan. Alhamdulillah.. menjadi dan sedap! Aiskrim ni guna 2 bahan je, susu berperisa dan juga creaming powder. Act. Batrisya yang beriyer2 sangat nak buat. Mama tolong je. Resepi dari myr. Terima kasih tuan punya resepi. :D

Homemade Aiskrim
Sumber: Afizaz93 myr

Bahan-bahan,
  • 2 cawan susu berperisa strawberry/coklat (atau apa2 perisa)
  • 2 cawan coffemate *saya guna creaming powder
Cara-cara, 
  • Blendkan semua bahan hingga berbuih dan sebati (saya guna mixer)
  • Masukkan dalam bekas, simpan dalam fridge hingga beku
  • Keluarkan semula dan blend sekali lagi
  • Masukkan semula dalam fridge hingga beku, bolehlah dimakan!
Creaming Powder yang saya guna di Jepun

8 comments:

FnF Simple Life said...

anak2 sy pun asyik minta eskrem setiap hari. panas sgt 2-3 hari ni. berbaloi gak buat sendiri kan. byk gak cream powder nk kena guna smpi 2 cwn.

Langkawi Ink.Com said...

Sedap !!! Btw-selamat hari raya !!

diha said...

wahhh~ nak cuba buat jugaklah kat rumah..^_^

kasihredha said...

sedappppp
selamat hari raya As
mohon maaf zahir batin

Ira said...

Nice! boleh la cuba buat nanti hihi

Chekgu Azrine said...

fuyoo...since preggy ni saya jd hntu ice cream..tp.bli je yg jenama walls perisa cekelat..walahhh!!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

selamat hari raya 1433H ye maaf zahir batin dari teratak siFaqir 'ilmu (^___^)

Faris Hilmi said...

wah sedapnye!! memng best mkn benda sejuk time panas ^_^