Thursday, August 9, 2012

Homemade Cendol

Resepi cendol lain dari yang biasa. Penggunaan mung bean strach (green bean flour) dan cornstarch berbanding dengan penggunaan tepung beras. Haritu tengok Mek Ika buat pastu selak resepi dari Wendy. Teruja sangat nak cuba sebab sebelum ni buat guna tepung beras jepun hasil tak memuaskan. Memandangkan stok green bean flour dan cornstarch ada terus je cuba buat. Dan kali ni  pun saya cuba guna plastik instead of lubang pada periuk pengukus ataupun acuan maruku. Memang hasilkan memuaskan dan rasa pun lebih sedap! Simpan 2 hari pun bentuk tetap kekal dan tak melted. Thanks a lot to Wendy atas idea beliau yang superb ni.

Homemade Cendol
Original Recipe: Wendy Table for 2
Sumber: Ika Bangkok

Ingredients :
  • 50g Mung Bean Strach
  • 50g Cornstarch
  • 600ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water>>kita tak masukkan alkaline water
OR
  • 100g Cornstarch
  • 500ml Pandan Juice + 1 drop alkaline water
Method
  • Prepare a basin of ice water, keep it in the fridge. Or, prepare a basin of water and another container of ice cube ready (keep in Freezer). Prepare oven Mittens and food grade plastic bag (like ZIPLOCK or HDPE bags) and scissors, ready at your working spot.
  • Combine everything and cook on medium low heat until it turns thick, tranculent and glossy.
  • Bring out you basin of ice water.
  • Immedietly transfer the hot starch mixture into the plastic bag (Wear Mittens on your working hand.
  • Snip one corner of the bag (about 3mm) and squeeze the content into ice water.
  • Leave the cendol `noddles` in the ice water for 15 minutes. Strain and it ready to use.

Cendol size tak sama sebab guna plastik nipis, asyik bocor je. hikhik..

18 comments:

ijayuji said...

Salam kak! alaaaaa... ni yg terasa nak bat lagi nii, soya kita dah abis lah pulak tu, cendol ni sekelip mata ajer dah boleh siap :D arini takde mood betul nak masak ecece.. ini kerana dah nak balik mesia agaknya ahahaha... cantekkan kejadian cendol tu guna plastic bag :D

Daddy Ziyyad said...

terus rasa haus tgk gambar cendol home made ni! hahaha...letak pulut pun sedapppp

lavenderlover said...

sodapnyerrr...hehe..terduga pose..hehe..

Chekgu Azrine said...

anak2 punya favourite...

fazian.batrisyia said...

kalau cendol ni, ada masa memang teringin nak minum...sebab sy suka gak minuman yg ada isi2 ni...boleh kunyah2

FnF Simple Life said...

hwaaa...kagum3... bila la turn sy lak nak wat cendol ye...hik3x...

FnF Simple Life said...

As guna tepung kcg hijau ke tpg jagung ye?

Asmara said...

@FnF, saya guna dua2 tu, campurkan. Mula2 rasa dia mcm pelik sikit, tp bila dah campur dgn susu dan air gula mmg sedap sgt! ;D

GreenJade said...

oh first time dpt tau boleh guna mung bean tu..mau try lah nanti..thx sis

LydSunshine said...

Creativenya. Sedap tak rasanya?

ishamizu said...

Hmm terliurnya!! Dah lama tak mkn cendol..tererla wendy guna teknik tu! Sy tak terpk pon nak guna plastik hehe

mama sara nur said...

rajinnya...cendol homemade dah tentu sedap dan puashati kan
ingat kat cendol mak, guna tepung beras blend sendiri...sgt2 sedap

Amie said...

Bestnya kalau pandai buat cendol sendiri.... sedap pun iye...

Faris Hilmi said...

wah cendol, dah lama tak mkn cendol, terliur tengk gambar :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

rajinnya wat sndri .. nampak sedap betul !

Rai said...

wahhh..semua pakat buat cendol ni.. mengujakan!

Teratak Hami said...

Perhhh ... terliur !!! Ni kalau ada ice blended, lagi sedap

Ain SSB said...

Banyak cara bole buat cendol ni sebenarnya kan. Kiteorang pon penah buat cendol. Ibu dapat resepi dari kawan dia. Tu la, dah dok di perantauan, rasa nak makan, kena buat sendiri...kalau kat Malaysia tu kelauar pegi beli je kan? :P