Friday, July 13, 2012

Totoro is a Ghost?

Peminat cerita Totoro jangan lupa menyaksikan malam ini cerita kanak2 popular dari Jepun sejak 24 tahun yang lalu ditayangkan di Channel 4 (YBC) jam 9:00 malam ini di Jepun saja. Tapi sebelum tu bagi yang dah tau jalan cerita yang best ni,  jom kita baca urban legend mengenai Totoro ni.

Act. kan! Satsuki chan dan Mei chan sebenarnya dah mati!! Lepas baca ni peminat Totoro mesti berkira2 nak minat lagi ke tak. uhuhu.. tapi ini semua secara kebetulan saja, rajin betul orang yang buat research tentang Totoro ni. ;)

Cerita ni memang kegemaran Batrisya dan Haziq sejak 2007. Kami start tengok semua cerita2 dari Ghibli Studio masa kat Malaysia lagi. Siap pergi melawat Studio Ghibli di Tokyo sebelum ni. Lepas mama beritau pasal urban legend Totoro ni, cepat2 budak2 ni ambil buku cerita Totoro nak tengok. Tapi Batrisya tak percaya! hehe.. dia percaya Totoro tu  baik. Thanks to papa yang beritau, meremang pulak bulu roma mama tadi masa papa cerita kata ala2 kisah benar. Sebenarnya Mei chan tu dah mati masa lemas kat sungai. Lepas tu Satsuki pun ikut sama. Siapa yang nampak Totoro dia akan mati, gitulah kisahnya. Scary!!

Nak baca lebih lanjut tentang urban legend Totoro ni my.opera.com. Sedikit copy n paste dari blog penulis my.opera.com. Beliau telah update yang terkini sehingga April 2012. Lebih menarik boleh tengok kat  you tube. 



Tonari No Totoro

Well, it's been a while since I wrote something, but now I feel like I can actually write a full article about something slightly interesting.

隣のトトロ tonari no totoro is a great movie that all really should see. It's a rare type of movie that can be seen and appreciated by children and adults alike.

The main characters are Satsuki and Mei. One day after moving to a new house, they begin to see strange things. Eventually they meet with a giant mystical creature which they name Totoro.

A very innocent and enjoyable yet heartmoving tale that most Japanese people have seen at least once. If you haven't seen it yet, I would very much recommend it.

But, if you have seen it, there alies in it yet a whole other interpretation to the story... I have to warn you: if you read on, your idea about this movie being a happy childrens movie will change dreadfully.

Klik tajuk untuk bacaan lanjut kisah ni. 
Haziq dan Batrisya yang tak percaya Totoro obake, terus baca semula buku ceritanya. Haziq garu kepala tanda tak percaya. hehe.. serius betul budak2 ni. Haqem lagi sorang peminat no. 1 TOTORO!

*Saya peminat setia studio Ghibli, memang follow semua cerita2nya. :)

14 comments:

Daddy Ziyyad said...

saya tak tahu. Yg saya tahu Doraemon & Dragon Ball aja..~ahaha

ADEEYA said...

Haaaaaaaaaaaa suka cerita niiiiiiiii :)

Johari Hensem said...

xpenah dengar pon cerita ni.menarik ke?oklah sy singgah sini dan follow.

ummiarissa said...

he he he...saya pun tak tahu cerita ni...saya pun kenal doraemon..line tenet slow kalau nak buka you tube ni...nantilah kalau line clear...

daddydee said...

tak pernah tengok cite nya...dan ni pun baru tau totoro tu hantu...

saya peminat kamen riden dengan super sentai

Ijah EmoTemo said...

alamak...dah lama giler tak layan j-series hehehe..

sitiezahim said...

kat jerman pon ada totoro ni. tp dah ckp german la..huhu izzah n lea siap rakam n ulang2...

Langkawi Ink.Com said...

Hahaha..Percaya atau tidak, saya pihak bumi Jepun bukan ajer kerana kahwin dengan orang dia..Tetapi gila habis kat cerita Tonari No totoro, Laputa,Nausica,Pompoko dan banyak lagi... Suka sangat kat hehabuk hitam si "Makuro kuro suke" tu :)

Nuwairani Ismail said...

hihih...pernah dgr je tapi tak pernah amik tahu pasal totoro ni...kalau dh tahu kisah sebenarnya ni rasa scary le pulak.

hana said...

dari sblm kawin sampai dah kawin sampai dah ada anak... totoro jugak yg jd ingatan.. hihihihi

Amie said...

Dulu suka tonton Doraemon, lepas tu Dragon Ball pulak... dah tu tak ada lagi sebab pasang Astro, jadi banyak sangat channel pilihan... nak tahu juga menariknya pasal Totoro ni...

aReLaN said...

dah lama tau sebab masa kelas nihongo dulu sensei ada terangkan.hehehe

Teratak Hami said...

Tonari No Totoro ... akak tengok masa zaman sekolah menengah lagi :-)

Virtual Writer said...

getting goosebumps while reading this cause i'm a fan of totoro. huhuu