Saturday, July 14, 2012

Japanese Garden Slug

Tak tau nama binatang ni apa, tapi dia keluar masa musim panas dan hujan. Geli.. Macam lintah pun ada. macam siput pun ada. Beberapa kali melekat kat tingkap rumah, nasib baik tingkap berjaring. Tapi yang ni terlepas kat dinding rumah. Kecik je, amik tu terus buang. Tapi hari panas terik takde pulak. Rasanya tak merbahaya kot. Tak survey lagi binatang apa ni. ada yg tau ke ek?

24 comments:

Nuwairani Ismail said...

ini lintah bulan la kak as...kat rumah sewa nani banyak menatang ni sebab kami tinggal dalam hutan...kalau musim hujan, memang banyak! geli sangat! agak berlendir, tapi tak bahaya. mungkin kene lendirnya jadi gatal kot.

Nadiah Sidek said...

geli la kak as! huhu..

Anonymous said...

Nama dia Namekujik.Pernah terpegang punyalah geli menjerit mcm nampak hantu.Geli ya ampun...dia ada time sejuk.

Asmara said...

@nani, oh lintah bulan ye. Puas gak google tp x tau nama apa ntah. Hihi.. Thanks!

@Nadiah, eee .. Mmg geli!

@Anon, oh Namekujik ye nama dia. Hehe.. Thanks baru tau. Haah bila hujan baru dia keluar tp masa hujan musim panas je. Time fuyu xde pulak. :)

adiridha said...

slugggggg..oh tak suka... mmg dah banyak keluar musim natsu ni..saya beli dekat hyaku en... ada pasir bagi dia mati... tp ikut kawan dia ckp letak garam pon ok kut..nnt mengecut mcm lintahhh...dia makan daun...etc..

FnF Simple Life said...

pernah jumpa ni kat sayur sawi yang sy beli kat supa... geli giler berbulan2 tak makan sawi...

ummiarissa said...

first time gak tengok...

aReLaN said...

dok nihon dulu tak pernah nampak la pulak.hahaha

Ena's Palace said...

yeerrrkkkzzsss....geli geleman tgk la as...cuba bayangkan kalu dia da berkumpul byk2 eeeeeee....xsanggup!!

mama sara nur said...

kat kg selalu ada di bilik air...org tua kata lintah bulan he he
tp x mendtgkan apa2 sb selalunya biar je tak penah usik he he
tp anak2 kalu nampak mulalah menjerit apa tu geliinya he he

mama sara nur said...

kat kg selalu ada di bilik air...org tua kata lintah bulan he he
tp x mendtgkan apa2 sb selalunya biar je tak penah usik he he
tp anak2 kalu nampak mulalah menjerit apa tu geliinya he he

WaNNi said...

kat rumah wani dulu bykkkkkk..geliiiiiii tu yg tak sabar nak balik msia sbb x sanggup hdp menatang ni. dia bkn setakat mkn daun ok tapi makan manusia juga. rumah dulu kronik dgn slug ni siap time nak cuci pinggan tgk slug tgh syok landing dulu atas pinggan makan. belumn lg percikan2 kuah yg ada atas lantai. belum lg biskut dlm kabinet (kabinet tu xde pintu n biskut tu pun x bertutup). siap tinggalkan trail lg dgn lendir dia tu. jd kena hati2 kalo tak silap benda ni bawa cacing tapi x sure.

Daddy Ziyyad said...

Siput tak bercengkerang..ekekek

Besar ke saiz nya?

Adylia Qarissa said...

macam lintah tapi ada misai..hehehee

Acik Erna said...

salam as..geli tengok kan..macam lintah pulak

Langkawi Ink.Com said...

Dia tertinggal "shell" dia kat parking mana mana tuuu :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

eeeeeeeee...geli !

Asmara said...

@Adiridha, tu la kan. tp ni masa panas takde pulak nampak.

@ummirarisa, byk kali jumpa musim hujan

@FnF, uwaa.. geli!!

@Mamasaranur, kat msia panggil lintah bulan eh. :)

Wanni! pengsan! makan manusia jugak ke. hwaa! meremang bulu roma baca ni. eee.. geli betul kan! lg2 kalau byk!

@DaddyZiyad, kecik je tu, besar jari budak je.

@Adyla, tu la ingat jenis siput

@Acik Erna, macam lintah kan!

@Langkawi Ink, mmg takde shell dia. ee..

Rai said...

namekuji..teringat cerita rantarou ninja boy tu..hahaha...

SURIA AMANDA said...

eeeeeeeee...lintah kot..tp versi japan..

Asmara said...

@Rai! betul2!! namekuji, baru pagi tadi Batrisya sebut masa tunjuk kat dia. dia pun cakap tengok kat cerita rantarou tu. hehe..

@Suria, kat msia pun ada katanya. ;D

daddydee jedi said...

cam siput babi...hehehe..

siput babi yang takde cengkeram...

WaNNi said...

actually bkn mkn manusia tp makanan manusia :)

ADEEYA said...

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! Geliii