Sumber: Yoshiko Sensei (Kelas masakan Jepun)
Shaomai with Tofu
Bahan-bahan,
- 1 keping tofu
- 150g udang kecil
- 200g isi ayam
- 100g bawang holand
- sedikit garam
- Kulit shaomai
Cara-cara,
- Blenderkan semua bahan kecuali kulit shaomai
- Bentukkan bulat seperti bola lebih kurang 20 biji
- Potong nipis kulit shaomai
- Balutkan bola tadi dengan kulit shaomai hingga habis
- Letak dalam periuk pengukus dan kukus selama 12-15 minit.
- Sedia dihidang dengan sos pilihan.
15 comments:
kulit shumai ni boleh ganti dengan kulit wantan tak eh..nampak macam lagi nipis je kan..
tenkiu tenkiu..tetiba tekak rasa nak makan shumai..tengok kerajinan.. arghh..bagusnya kalau kami jiran dgn as kan skang ni..haha..
tengok gambar tu mcam pulut durian la..hehehe
Ooo... senang je ni. Apa beza tofu dgn tauhu? As, shaomai ni dumpling ke?
first time tgk ni As...teringin nk rasa
Bila tengok ni, sedapnya rasa.
tapi tak rajin la pulak.
kulit siomai tu sama tak dgn kulit wantan?
shumai ...?? Lupa lak rasanya camne :-)
Nampak sedap je. Bila lah dapat pergi Jepun niiiii :D
rupa dia macam tako kan... alahai drooling...huhuhuhuhu
singgah mbwa senyuman ;) salam kenal ya akak..akak tinggal d jepun ekk..wahhh best la..
@Rai, boleh je rasanya. :)
@Lyd, sama je, eja je lain. kihkih.. sama gak dumpling tu kot tp isinya yg lain.
@Kak Kasih, tak pasti pulak, maybe sama kot, wantan tu mcm utk goreng kan, shumai ni utk kukus, boleh je kot kalau guna yg wantan punya kulit.
nampak sedap, tak pernah makan benda2 macam ni As. Balik nanti kalau akak pegi rumah As, buatkan untuk akak ya...hihi.
x pernah try buat sekali pun
dasar pemalas khen
but dlm menus hogakko
sure dlm sebln ada sekali ada ebi shumai ni
lebih kurang mcm dimsum la jugak ni kan..kat mana nak cari kulit shaomai tu?kat pasaraya kat mesia ni ada jual tak?
@Suria, kene cari la kot. tak pasti lak kat msia tu. :)
Post a Comment