
Sumber : Kak Hanieliza & Sabar Dubai
KUIH LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
Bancuh semua bahan ini dan tapiskan...
Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk... {mangkuk [1] dan [2]
Bahan B
1/2 cawan kacang merah rebus
Pewarna merah
1/4 cawan air
Masukkan Bahan B dalam mangkuk [1]
Gaulkan rata dan ketepikan
Bahan C
1/4 cawan air
1 s/b tepung jagung
1 s/k pandan paste/pewarna hijau
Masukkan Bahan C dalam mangkuk [2]
Gaulkan rata dan ketepikan
Cara memasak
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8 inci x 8 inci .
2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.
3. Masukkan pula 1 cawan lapisan hijau dan kukuskan 5 minit.
4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik.
5. Bila telah masak sejukkan betul2 dan potongkan dengan pisau pelastik.

9 comments:
salam As...cepat betul kuih ni sampai Nihon ye...sedapnye...pos sket ke sini ;)
As salam Asmara,
amboi la..rajinnya melapis...!cntik pulak tu....msti sedap nie...
baru dpt BW hari nie...n bru prasan header tu...cantik ! :)
perisa kacang merah tak pernah try buat lagi. kalau kuih lapis kacang hijau dah buat. pasni kalau rajin boleh try buat kacang merah lak.
uish...sedapnya la
hemm..sedpnya bile tgk yg dh siap t'hidg.hehee
waaaaaaaa da smpi ke nihon yer.....cantik plak nmpk kaler akak...yg kite ni terlebih kaler laa plak hehee...amacam sedap x? kite nk buat lg pon kacang da habis kene tgu shopping time dulu hehe
cantik langsir bru blog ni...hehe...kuih tu pon cntik...sma rata lapisannye...tentu sedap ni...
saya suka kuih lapis yang pink tu. hehe buatkan boleh? ;D
kak as, nak sikit kuih lapis tu...sungguh menawan lapisannya =0)
Post a Comment