Thursday, May 31, 2012

Pizza Sosej

Selamat minum petang! Pizza sosej yang paling senang, tak perlu nak masak2 inti, lepas siap uli terus letak topping dan bakar. Makan panas2 memang sedap! Topping yang biasa, tomato, mayonis, capsicum, mozzarella cheese dan sosej!

Bahan-bahannya
*Untuk Doh*
250gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis

Caranya.
1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.
5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato, ratakan ke seluruh doh, tabur kan lada benggala hijau, tomato dan sosej serta toppingkan dengan mozarela cheese.
6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup

11 comments:

Ijah EmoTemo said...

klu pergi kedai roti , mesti cari yg roti ala2 pizza ni ngeee!

Qasey Honey said...

wah piza...sedapnye...tetiba jdi tringin nk buat jugak...aduyaiii...hihi

hana said...

as... bila nak blk mesia? bulan 9 nih eh? nak kirim... kirim utraman.. hhahahahaha

aku rasa dah doploh kali anak aku mintak pizza macam mama buat kat jepun.. ko rasa ko paham tak ayat anak aku tuh? aku tak berapa nak paham.. hahahahaha

Amie said...

Aduh As! Kak Amie sampai awal ni... nak tolong habiskan piza yang masih panas tummmmm enaknya!

Rai said...

tayang tayang ni nak bagi ke? hahaha..lapo piza!!

FnF Simple Life said...

As...terpikat sudaaaa...nmpk sedap betul pizza sosej ni...sma laaa kita...kalo wat pizza mesti tabur sosej byk2...itu yg budak2 sukaa...

kasihredha said...

kalau ada bread maker senang je kan nak buat pizza

Lady Diana said...

wahh..nampak sedap la..nak juga try..he33

sabar dubai said...

kak as.....pizza meriahnyeeeeee terliur kiteeee

Mamasya said...

Salam As.pizza panas....baru lepas bakar mmg sedap.
tengok masjid kat bawah tu....cantik senibina dalamannya...mmg ada pengaruh masjid di Turki...

Nazayiena said...

Bila baca senang n3 As buat pizza nie mcm senang je,tp bg kak Nurul nak buat bercinta,huhuhu.....