Friday, May 18, 2012

Gyoza

Alhamdulillah merasa jugak kami Gyoza yang halal di Jepun atau dikenali sebagai Chinese Dumpling. Nak buat sendiri tak pandai lagi, dan belum rajin nak mencuba. :D Kami nak ucapkan ribuan terima kasih pada keluarga Fadhil dan Fidzah  (FnF) di Chiba yang memberi kami rasa gyoza ni, 2 bungkus lagi diberi. Intinya adalah isi ikan dan sayur. Sangat sedap! Ada tanda halal lagi, Fidzah kata beli di kedai muslim(masjid) di Chiba. Cara masak pun mudah tapi agak renyah, perlu digoreng dengan sedikit minyak dahulu kemudian letak air, kukus seketika hingga air kering dan baru diangkat. Banyak resepi dan cara gyoza dibuat boleh dilihat di youtube.

Terima kasih banyak juga kepada keluarga FnF atas layanan dan makanan yang sangat2 sedap sewaktu kami singgah di rumah mereka di Chiba tempohari. Teringat2 kek dan nasi yg sedap tu. hehe.. Kali kedua kami berjumpa di Nihon. Jemput datang ke sini pula nanti, ;) Moga ukhwah yang terjalin akan terus berkekalan. InsyaAllah... :D

*minggu ni musim hujan pulak, sejuk macam winter. suhu masih bawah 20C waktu siang dan malam masih bawah 10C. Heater pun masih dipasang, masih boleh pakai baju winter lagi ni. ;)

22 comments:

yatie chomeyl said...

wah bestnya. teringin gak nk rasa tp xtau kat mana nk beli

Teratak Hami said...

Apa rasanya ye? Kat M'sia ada tapi tak pernah gi mkn pun.

kasihredha said...

tentu sedap kan
terigin nak rasa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam asmara....untung dok kat luar negara ni,leh mencuba pelbagai juadah/masakannya.

Nazayiena said...

Tentu sedapkan dumpling nie.

Liza said...

salam asmara...cmner rasa kuih ni ye, nmpak mcm rangup jer, mst sedap kan...

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum as..
lama tak masuk blog melawat kawan2 blogger... as apa khabar.. nampak gayanya sihat ye.. alhamdullillah...

Sedapnya nampak dumpling tu... besar2 plak tu, puas kalau makan tu.. hehehe

~~zana@pb~~ said...

Akk kalau nk merasa dumpling, mkn kt hotel baru dapat. Buat sendiri? Maaf ler....mcm susah je.

So Shy Lady (SSL) said...

1st time tau psl gyoza. yg remeh nk buat itulah yg sdap kan!

Nuwairani Ismail said...

bestnye! nani makan ni masa gi kota kinabalu. ada restoran chinese muslim. jadi, dah balik dari sana duk teringat2 lagi gyoza ni. terpaksa buat sendiri la jawabnya.

Asyifa Mustaffa said...

x penah makan dumpling...! serius...:)
x tau rasanya mcm mana...wlaupun bnyk skrng yg halal kat M'sia....

mcm best jer duk negara orng kan...mcm2 makanan bole jumpa..yg pastinya...msti la halal ye x?...:)

ADEEYA said...

Yummy ~ :D

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tinginnyer bila menatap gambaq tu...
p/s: is makanan yang renyah2 ni mang pakai xbuat teruih la.. hehe

Qasey Honey said...

teringin pula nk rasa...sblm ni xtfikir pon nk cuba mkn...hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nama nama kedai tu ekk k.as??
teringin nk terjah biler if turun tokyo nnt...kedai tu shi kt mana di chiba???

Amie said...

Dapat dibayangkan sedapnya gyoza sebab As kata macam dumpling!

FnF Simple Life said...

erk...sambung balik komen tadi...hihi...sowi As... ;) gyoza tu actually beli kat masjid Chiba. Muslim chiba sewa rumah kedai untuk solat dan xtvt2 agama lain...so masjid buat jualan barang2 halal juga untuk tampung kos sewa bulanan masjid yang agak mahal. jarang gak beli kat baticrom sbb kat masjid boleh kata byk juga la pilihan halal food... ;)

Hanis MY said...

bestnya ada gyoza halal!

Nieza said...

sedapnya teringin lak nk rasa tapi mana nk cari yg halal gini kat sini nk buat tak reti pula..nampaknya kena terbang ke Jepun la kot..hehe

Diana @ BKKC said...

adakah rasanya same mcm chinese dumpling kat mesia ni???

Asmara said...

Teratak Hami, Diana, rasanya sama kot mcm chinese dumpling tu. cuma intinya la yg membezakannya. kebanyakkan kat sini letak inti ayam, buat sendiri lagi puas hati, tapi nak dapatkan kulit gyoza yang halal susah kat sini. ;)

FnF, tq info tambahan. :D

aReLaN said...

alahai...tak pernah jumpa yang halal masa kat jepun dulu.memang ngidam dari dulu lagi nak makan tapi tak dapat2.wuuuu