Tuesday, April 17, 2012

Jidoukan

 Hari Jumaat lepas sebelum Batrisya kene Influenza, jalan2 kat luar rumah. Kami ke jidoukan, tempat permainan dalam bangunan. Masa ni nak ambil gambar dengan itik, tapi itiknya tak nampak, mama snap guna iphone, hari panas screen phone tak nampak main snap2 je. Salji dah nak habis mencair, tapi yang menimbun tu masih ada, maybe sampai awal Mei baru betul2 habis mencair.
 Masa dalam jidoukan ni tak ramai sangat budak2 datang bermain. Haqem yang paling happy. 3 orang yang main sama2 tapi yang kene Batrisya sorang. Hari ni Alhamdulillah Batrisya dah beransur sihat, 2 hari pertama je dia demam panas. Tapi mama kurantin jangan bagi dekat dengan adik2, dan sentiasa pakai mask.
Macam2 permainan dan aktiviti ada dalam ni, ada mini library, court badminton, ping-pong, dan lain2 boleh kata semua game indoor ada. Jidoukan ni memang dibuat khas untuk kanak2 secara percuma, semua permainan boleh diguna dan dipinjam. Dibuka dari jam 10-5 petang, rasanya semua daerah di Jepun ada disediakan jidoukan ni. Budak2 ni memang selalu ke sini bila ada masa lapang. Dah panas ni boleh la jalan kaki sambil makan angin. :)

*Terima kasih banyak pada auntie2 yang mendoakan Batrisya cepat sembuh. Alhamdulillah..

24 comments:

Ijah EmoTemo said...

wah mcm2 ada... menarik ;)

yatie chomeyl said...

wah hiroi nya jidoukan ni..kat sini kecik je. tp ok la, at least leh bawak anak main dgn free. hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pernah pergi sekali jer jidoukan kat sini masa memula smpi dulu lepaih tu x terjah dah ....

Rai Ourkizuna said...

jidoukan? jidoutoshokan ke? hahaha..maklumlah..masa kat sana tak ada anak lagi..tak expose dengan benda2 cam ni..

jihanki tahu laa.. :P

lavenderlover said...

bagusla ad tempat mcm ni..selesa kanak2 nk bermain..percuma plak kan..

semoga batrisya cepat sembuh ye.. take care..=)

Acik Erna said...

Alhamdulillah Batrisya dah sembuh..dan tak berjangkit ngan adik2nya
cantik tempat ni as..macam2 ada..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah Batrisya dah sembuh...
Canteekk tempat tu As... macam-macam ada dalam satu bangunan.. alangkah bagusnya kalau ada di Malaysia

SURIA AMANDA said...

bestnya..alhamdulillah batrisya dah ok.....

Asmara said...

Kak Rai ourkizuna, jidoukan=child welfare public. hehe.. jidou toshokan tu library kanak2, tp ni mcm2 games ada dlm tu, ala2 tempat permainan mcm2 yg percuma. jihanki tu jido hanbaiki ke kak? hehe..

Mixed-family in da house.... said...

wow...all in one place.....mcm one-stop centre for the kids....bestnyer!

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

best kan ada kelengkapan semaunya...

oooo...batrisya demam ye...semoga cepat2 semboh ok...

rosmina samin said...

Alhamdulillah, Batrisya dah ok... :)
Bestnya kak As, percuma lg tu...

Nazayiena said...

Seronoklah anak2 pegi situ sbb ada macam2...

Hanis MY said...

oo kat sini la kak as syak batrisya kena inf b tu eh... mungkin jugak sebab ramai2 duk pegang sentuh mainan kat situ kan... mmg selalu kena basuh tangan dengan air alkohol tu kan

FnF Simple Life said...

wah...free ye...bestnye...kt cni ada gak indoor gni...dlm shoping complex... tp mahal laaa...mak bapak pun kena caj sekali...pernah bw sekali je...hihi

Nuwairani Ismail said...

mcm best pulak membesarkan anak kat jepon ni...teringin nak tinggal di jepon..dtg sekejap pon dah dapat rasa keseronokannya...

Asmara said...

Hanis, haah betul tu, mmg syak kat sini la. Depan rmh ni pun ada alcohol tu, mmg tiap kali balik jln atau sek basuh tangan dan muka atau guna alcohol tu. Tp haritu boleh lupa pulak dia. Huhu.. Tp td sensei bg surat tulis kelas dia dah 11 org yg kene. Ramai tu..

kasihredha said...

bestnya...warna warni

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.. menarik dan meriah (^___^)

LYAfrina said...

tmpat bermain tu kalerful..menarik minat anak2 kan

KakAsma said...

tengok gambar rumah2 dan pandangan gini tingat balik,mmg tul kata nani macam nak duduk kat jepun ajer...

nnti try laa buat paceri nenas tu,mmg kalau guna udang kering menambahkan ras sedap..tapi akak baru teringat,ada kawan akak buat dia pun bubuh ikan bilis yang ditmbuk kasar2..mmg sedap..cuma masa akak buat akak tak letak ..lupa!!!

Cho Zila said...

permainantu baguih tuk minda budak2... warna2 gitu...
der perpustakaan mini... bestnyer.. akak suka library... esp der buku budak2 ...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak As..seronok yaa kata sana ada library attach ngan tempat main sekali....

~ yus ~ said...

kesiannya Batrisya. Cepat sembuh ya sayang....

best ada tempa main indoor macam ni ya As. Tp sana sejuk, mmg patut ada indoor game banyak,nak main kat luar, lagi sejuk ya tak?