Sunday, April 15, 2012

Influenza B

15 April 2012, hari ni dengan rasminya Batrisya dijangkiti virus Influenza B. Malam tadi suhu badan 39.4C! pagi tadi terus bawak pergi klinik, dan doktor terus sahkan Batrisya positif Influenza type B. huhu.. risau mama, malam tadi memang dia beritau badan sejuk, lepas tu kepala pening sangat, tak boleh tido. Mama sapu minyak, urut badan dan kepala bagi lega. Malam tadi pun papa terus keluar beli ubat demam, bagi makan nasi dalam 2 sudu (selera makan takde), baru bagi ubat. Malam2 pun dia kata haus, terus letak sebotol air masak kat tepi katil. Kesian betul malam tadi tak boleh tidur, menangis la jugak dia.

Alhamdulillah lepas makan ubat kat klinik pagi tadi nampak dia ok sikit, tapi maybe tahan 8 jam je. Doktor pesan 2 hari ni jangan campur dengan orang, takut virus merebak. Sentiasa pakai mask sebab virus merebak melalui air liur dan pernafasan. Kene kuarantin jugak, risau mama dengan Haziq dan Haqem ni. huhu...

Act. minggu lepas Batrisya tak sekolah hari Khamis dan Jumaat sebab rakan kelas dia 4 orang kene Influenza. So sekolah bagi cuti 2 hari untuk kelas dia, tapi mama rasa dia bukan berjangkit dari sekolah tapi dari jidoukan (tempat permainan dalam bangunan). Hari Jumaat sebab boring sangat duduk rumah kami ke jidoukan kat area rumah. Batrisya nak sangat pergi, kebetulan cuaca pun panas, seronok la berjalan luar rumah. *Papa dan sensei dah pesan kurangkan main di tempat awam. :( Dapat cuti seminggu lagi, rugi pulak cuti sekolah lama2 ni. Moga cepat sembuh dan tak berjangkit kat adik2. Amin..

Sumber: ehow.influenzaB

Identification

  • Influenza B is commonly referred to as the flu. Caused by the influenza virus, influenza B is an airborne virus that infects the lungs, nose and throat. Over-the-counter medication can reduce symptoms and kill the virus. Sufferers are also advised to drink plenty of liquids and get plenty of rest.

Symptoms

  • According to Medicine Plus Medical Dictionary, common influenza B symptoms include bodyaches, chills, dizziness, flushed face, headache, lack of energy, nausea and vomiting. 

Influenza B Vaccine

  • An influenza B vaccine is made available in September. According to Medicine Plus Medical Dictionary, tens of millions of people in the United States get the flu each year. The virus is highly contagious, and symptoms can last longer than two weeks.

Prevention/Solution

  • The influenza B virus can live for weeks on surfaces like faucets and door handles. The best forms of prevention are washing hands before and after using a public restroom, wearing a face mask when in crowded public areas, refraining from sharing foods and beverages, and taking vitamin C to build a strong immune system.

Misconceptions

  • Colds can share similar symptoms with influenza B but not part of the influenza virus Influenza B generally starts with a high fever, ranging from 102 to 106 degrees. Rarely is hospitalization necessary, but in some cases, sufferers must be admitted for observation and treatment for dehydration.

Warning

  • It is best to avoid aspirin, drug and alcohol consumption as well as antibiotics (unless prescribed for an already diagnosed illnesses).
    *Tadi ada majlis kangakei(welcome party), kesian Batrisya tak dapat join. Nasib baik buat kat sebelah bangunan je. Sempat jugak mama buat cheese brownies dan kuih gulung untuk majlis. ;)

26 comments:

keli menari said...

semoga cepat sembuh,aminn.

Ijah EmoTemo said...

alahai..kesian batrisya.. semoga cepat sembuh :)

ieda said...

uishhh dik
bahaya nyee .. harap2 batrisya x apa2 .. semoga cepat sembuh my dear ..

Amie said...

Assalamualaikum As,
dalam keadaan begini memang kena ikut sajalah apa saranan doktor, harap Batrisya segera sembuh seperti sediakala.

FnF Simple Life said...

aduh...risaunya dengan virus influenza B ni...tak habis2 lagi... sebelum balik Msia hari tu pun 2 org labmate Fadhil kena... cepat sembuh ye batrisya...

ShidaGhazali said...

alahai...kesian Batrisya...smga cepat sembuh ya princess

ADEEYA said...

Get well soon Batrisya!

Nieda said...

Semoga dia cepat sembuh. Jangan takut mkn ubat ye..

Lady Lavender said...

get well soon Batrisya. take care mama & anak-anak jugak :-))

lavenderlover said...

kesiannya..hope she will get well soon..do take care akak & family..

Nadiah Sidek said...

semoga batrisya cepat sembuh..ameen..

rosmina samin said...

Semoga cepat sembuh Batrisya...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Syafakallah .. semoga Batrisya cepat sembuh..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ciannyer kat batrisya tue
makan ubat yer syg
rest baik² inshallah ok
get well soon

SURIA AMANDA said...

get well soon Batrisya..mama long tau mcm mana rasa akit demam tuh coz im the one who getting H1N1 critical 2009..jaga kebersihan..pakai mask selalu dan jgn lupa makan ubat..risau la..coz i pernah coma lama sebab influenza ni...

Mamasya said...

Moga batrisya cepat semboh.rajin makan ubat ya....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

syafakillah untuk batrisya~

Papa Mifz said...

semoga cepat sembuh...amin...

Hanis MY said...

nampak ada perubahan, semoga cepat sembuh Batrisya... kesian pulak bila baca part tak boleh tidur tu mcm boleh byg je mcm mana huhu... lagila budak2, kesiannya wuwuwu...

aisha said...

moga cepat2 sembuh..kami pun dlu 1 keluarga demam..ibu ye demam dlu, ingat demam biasa, bila anak2 demam pulak, check2 positif influenza B ..moga2 semua ye sihat2 shj..

Juliet_iRa~" said...

kesiannya batrisya...

smoga cpt smbuh..msti akk risau sgt kan..take care kak :D

sabar dubai said...

odaijini batrisya....rajin2 makan ubat yerr

Unaizah said...

Speedy recovery ye Batrisya!!! Kesiankan tengok anak-anak sakit...dari aktif berubah pasif. Insya Allah, dilindungi Allah selalu.

.:hana radzi:. said...

bahaya la..Batrisya get well soon ye..ameen..

Kamalia said...

Sori,lmbat tahu la kak..
Semoga cepat sembuh batrisya..kesiannya,dapat bayangln mcm mana rasa tu..
Akk pun take care ye..
p/s: faeiq pun demam panas ni..harap yg lain pun tak demam jugak..:(

LydSunshine said...

Siannya batrisya. Sampai nangis tu mesti sakit kan. Jadi, skrg cemana keadaan dia? Dah sembuh ke blum? As jaga la Haziq dgn Haqeem tu. Nanti berjangkit plak. Sian ke budak.