Sebelum dibakar dan selepas dibakar. Teruja pulak ambil gambar banyak. eheh.. Roti ni makan kosong macam tu pun sedap, macam roti manis. Tak sempat nak buat mushroom soup pun dah habis makan macam tu je. hehe..
Sumber: Izah Muffin Lover.
Bahan A
500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional
1 sk bread improver- optional *ganti water roax
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan
Bahan B
250ml air *saya letak 230ml
1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Cara2:
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia.
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus2
pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD:(cara kak Nor sgn67)
Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek.
Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.
Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti.
Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersama mushroom soup. Enjoy!!
16 comments:
kan.. memang enjoy la dengan roti ni. trasa lagi nak buat, tapi tunggu time yangs esuai.. nak meroti ni mmg kene tunggu timing gak.. hehe ada ada aje ek
Selamat petang As,
kalau dah buat 500 gram roti, habis sehari memang kira sedap betul tu As, teringin nak cuba buat tapi entah bilaaaa....
uishhh... sedapnye ni k.as.
Kalau xletak bread improver /water roax ok x ? Garlic bread mmg fav sy..cicah mayonese pn dh ok dh..hahahh
assalam asmara..tiap kali tengok orang post kan resepi dan gambar roti..acik teruja..tapi tak berani nak cuba sebab tak de BM
nyumss!! tgk pun dh sedap hehehe
perghh memang mantop gebus gebas roti ni As...akak lama tak meroti ni.tunggu angin meroti dtng boleh cuba..:)
garlic bread mmg sedap kan..;)
Bila tengok pagi-pagi ni rasa lapar lak perut ni. Hantar sini dua fingger boleh :)
Rajin As buat roti ni... Akak cuma beli roti dan sapu garlic butter.. pas tu bakar... nampak benor rajin akak ni kan hehehe
Sedapnya roti garlic nie,teringin nak buat tp kena ada masa yg betul2 rajin hehehe....
Suka la dgn cara Kak As.. rajin benar memasak dan tahu buat macam2.. Hope one day.. Suya akan jd macam ni jugak.. Try something new at least monthly basis.. Sekarang xdan la, sebab duduk quaters kan.. xde org nk makan~
500gm tue kira byk giler k.as for my family la.....but roti x brpa nak layan my heroes ni...but buat kek laju plak...ai suker buat mexico bun tue sedap
tak sbaar tunggu weekend, nak start projek ni jugk. mintak2 menjadi la..fuh fuh fuh...kalau xjadi, nak mintak kak as poskan ke fukuoka hahahaha
Salam Kak As..geram betullll saya melihat kegebuan roti ni..sedappp makan suam-suam ni...mesti wanggiiiiii je baunya
kak As, ingat nak buat hari ni tapi xde bread softener & bread improver. akak beli kat sini ke? leh tak tunjuk gambar kat yati? teringin nak buat ni hehe
salam kenal kak Asmara :)
saya dah lama tak buat roti. saya uli pakai tangan je sbb takde bread maker. seronok nak buat ikut resipi ni sbb memang suka garlic bread. insya-Allah bila ada kelapangan, nnt saya backlink ke sini ya. :)
Post a Comment