Tuesday, April 3, 2012

Pom Poko Oyaji & Taifu

Omiyage(cenderahati) dari studio Ghibli. TQ kakak Liyana. Sedap kuih ni, budak2 pun suka. Isinya keledek yang manis. Ada rupa Totoro pulak tapi ni Pom poko tanuki (raccoon), ada movie dia dah tengok tapi tak berapa best. :D Nak makan kene ketuk2 perut dulu macam pom poko buat. :D. Omiyage kat Jepun ni semua packing cantik2. sayang nak makan, tapi dah habis pun semua kene makan.

Hari ni angin kuat melanda Jepun, keluar warning berjaga2, sebelum angin kuat seperti taufan datang hujan turun. Sekarang ni hujan dan memang angin tengah kuat kat luar tu, Batrisya takut pulak dengar bunyi angin dan pintu berlaga2. huhu. Act. ni pertembungan antara angin sejuk dan angin panas, sebelum masuknya musim bunga yang betul. Insyaallah tempat kami hanya keluar warning berwarna kuning, tapi sebelah laut keluar amaran bewarna merah. Tengok berita pun semua penerbangan dibatalkan tengahari tadi. Oh habislah sakura berguguran. Kami dinasihatkan duduk diam2 dalam rumah, tak digalakkan keluar waktu angin kuat, sangat bahaya sebab macam2 benda beterbangan. Mudah2an kami semua terus dilindungi. Amin..

14 comments:

yatie chomeyl said...

tu la, mlm td pun xleh tdo..angin kuat..takut.

rostina76 said...

salam As...berdebar dgr warning psl angin tu. semoga As sekeluarga dilindungi dari segala musibah. Kalau As tau baca banyak2 doa semasa ribut (kalau xtau As google ada potongan ayat tu)...tiada tempat kita mengadu selain dariNYA...

me suya said...

Semoga Allah melindungi Kak As sekeluarga.Sejahtera semuanya..

betul aaa, cantik sgt. Sayang nk makan~

profmie said...

wah..so,kena duk umh jela..jgn kuar..semuga Allah sentiasa melindungi keluarga akk sekeluarga...

sabar dubai said...

salam kak as..ooo ade taifu plak yer....kowaii terigt plak tahun lepas nye taifu yg melanda shikoku.tp mcm awal kan taifu kali ni..dulu slu da masuk summer2 br ade taifu kan....papepon tc yer..

rosmina samin said...

Take care kak... Insya Allah sentiasa dlm lindungan Allah... :)

ShidaGhazali said...

alahai...nape la kuih dekat jepun cute2... nak makan pun sayang jek...huhuhu

nuwairani ismail said...

hati2 di sana ye kak...takot pulak dgr mcm ni...arap2 xde pape buruk yg berlaku...

Asmara said...

Kak rostina, terima kasih byk kak atas panduan. :)

Thanks all. :)

kasihredha said...

cutenya kuih tu

semoga dibawah lindungan Allah selalu

Kamalia said...

oh,saya tak tahu kewujudan makanan ni*hehe,macam biasa,byk benda yg tak tahu:p*
kami merah dari maalma tdi, ni dah jd kuning..

nur easy said...

mesti manisss rasanya ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Take care As.. sekarang ni memang banyak bencana yang berlaku.. bukan setakat di Jepun, di Malaysia pun sekarang musim hujan, banjir kilat kerap berlaku, selepas di hulu langat, sekarang klang pula dilanda banjir kilat..

Semoga Allah melindungi As sekeluarga. Ameen

Cho Zila said...

kat jepun macam2 dengar yerk... tapi dia punya sistem warning dia baguihkan... so lebih berhati2..
nampak sedap gaktu...