Wednesday, March 14, 2012

Gunung Fuji @ Fuji Yama

Fuji Yama atau orang Jepun panggil Fuji San merupakan simbol bagi Negara Jepun selain bunga Sakura. Fuji san ni terletak sempadan Shizuoka dan Yamanashi. Ketinggiannya adalah 3776 meter dan masih aktif sebagai gunung berapi!
Sangat popular sebagai destinasi pelancongan bagi yang meminati aktiviti memanjat gunung terutama pada bulan Julai dan Ogos (musim panas), Sept.-Jun tak sesuai kerana suhu atas gunung yang rendah. Untuk yang suka sight seeing terdapat tasik dan taman untuk melihat dan mengambil gambar pemandangan keliling gunung yang sangat cantik dan menjadi kebanggaan orang Jepun ni. Gambar ni diambil dari dalam shinkansen yang bergerak 300km/j. Sempat snap beberapa keping gambar je.
Saya tak pernah sampai lagi, teringin jugak tapi dapat tengok dari jauh pun cukuplah, tak larat la nak hiking bawak budak2. hehe.. Tapi orang kata kalau dah sampai Jepun tu haruslah menyapa Gunung Fuji ni kan! :D

16 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dah lama tidur khen dekat 1000 tahun x meletup...la kawah kat bawah dah active...gerun giler dengar...sebab jishin kuat sama kot ituew yg dengar sensei kat tv citer

LYAfrina said...

wah...cantiknnya... msti seronok dpt pegi sini kan

Mixed-family in da house.... said...

cantik laaa kak As......

kasihredha said...

cantik...
dulu akak mengharap sangat dpt melihat gunung fuji ni dari tasik hakone...tp tertutup awan...tak de rezeki unk melihat .

rostina76 said...

SubhanaAllah!!!!!!cantiknya ciptaanNya ni. walau bahaya tapi cukup menawan

ADEEYA said...

Lawanyaaa :D hihi one day nak kesana jugak. :)

FnF Simple Life said...

Wajib coti2 ke Mt. Fuji k.as... Kami dah gi 3 hari 2 mlm masa winter... Best sgt. Terus ke hakone jugak.

Nuroll said...

dulu i ada ingat tau satu lagu indon mention fujiyama nie....hahahaha!!! walaupun mustahil nk spai sini, dpt tgk real gbr pun jd lah....syok! ;)!

LydSunshine said...

Walaupun gunung fujiyama, ke ethopia ku ikut kamu... Sape tau lagu ni? Hehhe..

As, dengar berita semalam ada gempa lagi ek kat jepun?

Asmara said...

Nuroll, Lyd, haha.. tau2 lagu indon tu kan! masa tulis fujiyama ni pun teringt lagu tu. hehe..

Lyd, haah smlm ada lg beberapa kali. tp Alhamdulillah takde apa. dekat area chiba bawah sana. :)

SURIA AMANDA said...

wahhhhh...cantiknya gunung fujiyama

♥MAMASYAZA♥ said...

sronoknye tgk pemandangan gunung fuji. tak dpt pegi tgk gambar pun jadiklahhhh hehehehe

nur easy said...

fuji oh fuji, tak tersapa lagi lah kamu..

Ain SSB said...

Cantik sungguh ciptaan Allah! Kak As mmg kena pergi before balik Malaysia! Kalau tak rugi kan? huhu.

MaryaYusof said...

Gunung Fuji! Antara tmpt yg sy teringin nak tgk in life... Seriously, dulu sll berangan nak pergi Jepun sb bak tgk gunung Fuji... Untungnya kamu! :)

c'axoera γƒ… said...

Wow cun nyer.....