Monday, January 9, 2012

Nasi Ambeng order dari Iwate..

Nasi Ambang makanan Javanese, tapi tak jawa pun boleh makan. Nasi ambang buat bersama2 Kamalia yang datang jauh dari Iwate masa cuti tahun baru haritu. Sebelum datang dah plan nak buat nasi ambang ni, siap bawak tempe, ayam dan daging Iwate yang lembut tu. hehe.. Terima kasih sudi datang melawat kami. :D Tempoh masak ni agak lama jugak, sebab banyak lauk kene buat. Dah siap tengok2 ni je lauknya. Bahan ikut apa yang ada. Seronok makan beramai2 ni. :D
Antara setnya. Dah makan baru nak amik gambar. ekeke.. buat kenangan gitukan. Tengahari sebelum tu ada buat sambal udang petai, boleh je makan sekali. :-) Resepi ni ambil dari lain2 sumber, nanti rajin cari balik sumber resepi. Act. yang lain cuma sambal kelapa dan mee goreng tu ikut resepi nasi ambang. Ayam kicap, sambal jawa, tempe goreng tu buat macam biasa. Alhamdulillah kekenyangan haritu, dapat jugak makan nasi ambang walaupun tak berapa nak complete. :D

*Tak best rasa menaip guna komputer lain. Laptop saya kerosakan charger, lain macam je rasa nak menaip dan guna program yang ada. huhu.. nak bw pun cam tak begitu best. hehe.. nnti ada masa lebih saya bw blog kawan2. Terima kasih pada yang sudi menjengah dan komen blog saya. :D

22 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer main masak2 ngan lia
kak as biler nak terjah sini plak???

kasihredha said...

betul tu...akak yg bukan jawa pun suka makan...suka sgt.

LydSunshine said...

Mana dapat petai? Hehehe.. Kat jepun pun ada petai ye.

Kamalia said...

Ekeke..nasi ambeng jawa celup..tp mmg sedap.puas hati makan.
Terima kasih layanan yag super hebat..yuki matsuri jgn lupa datang sini pulak..:))
Eh,lupa..sambal udang petai mmg sedap.pasni boleh cuba beli petai kat baticrom pulak.

Cik Sara said...

hee..kureng sket makan nasi ambeng ni..sebab ada campur dengan mi kuning.. Tapi, tempe tetap layan..

nur easy said...

celup2 pun mesti puashati dapat makan kan..;)

Hanis MY said...

uwaaa next time nk makan tempe la kak as hehe.. ngengada betul...

Amie said...

pandainya buat nasi ambeng! rindulah pulak nak makan nasi ambeng... nanti nak beli di pasar malam masa balik cuti mac depan... nak makan puas2~

Ijah EmoTemo said...

teringin sgt nk mkn nasi ambeng tp tak tahu nk cari dkt mana hahaha

Chik Att said...

ooo kat japang pun bleh makan nasi ambenggg kannnnn ...

ajak said...

asalam ...salam kenal ... saya dah jadik follower awak ... sduilah kiranya menjadik follower saya ..nak minta tunjuk ajar ...tq.

Asmara said...

Ayu, InsyaAllah one day! :D

K kasih! kan sambal jawa ngan kelapa yg sedap. :D

Lyd, ada jual yg beku. :D

Kam, cewah dah pandai mkn ke. hihi..

Asmara said...

Sara, hihi.. ai pun x pandai makan nasi dgn mee, makan asing2 act. hehe..

Ez, hehe.. dah nm perantau gitukan. :D

Hanis, ok takde hal. hehe..

Asmara said...

K Amie, yg kenduri punya yg paling sedap. :D

Ijah, cari kat johor. hehe..

Chik Att, asal barang ada jadi je. :D

Ajak, terima kasih.

fazian.batrisyia said...

makan nasi ambeng ni mmg sedap kalau kena dengan rencah lauk pauknya...sib baik tak susah cari nasi ambeng sedap...depan umah mak kalau balik kg mesti tak lepaskan peluang beli sebab anak2 pun suka mkn.

cik cek said...

Kekecik dulu penah gak la makan nasi ambeng kalau kenduri kat kg...dah tua2 ni tak penah makan lagi dah...

Irfa said...

pertama kali makan nasi ambeng rasa pelik sbb ada mee goreng..tapi dah makan,emmm sedap rupanya

sue-sama said...

makanan terfeveret..sue salu mkn mee dgn nasi..perghhh

Ain SSB said...

Woah terliur...tak ingat la bila last Ain pernah makan ni...but pernah la! huhu.

Asmara said...

Yan, johor mmg popular sgt kan. senang nak cari. :D

Kak cek, biasa jumpa time kenduri kan! :D

Irfa, memang sedap kena dengan lauk pauknya. :D

Asmara said...

Sue, aha.. akk xleh mkn mee ngan nasik. lain mcm je rasanya. hehe..

Ain, nnti suruh ibu buat ye. hehe..

Teratak Hami said...

Best tu nasi ambang. Dulu masa akak kerja keliling orang jawa, kalau hari jumaat jer mesti order nasi ambang. Orang lain makan berdua, akak makan seorang jek :-)