Thursday, January 26, 2012

Chinese Cake (Geppei)

Chinese cake atau Geppei bahasa Jepun atau Yuebin bahasa cina atau moon cake bahasa omputih atau bahasa melayunya kuih bulan. hehe.. Oh senang rupanya buat kuih bulan ni, kalau suka kacang merah boleh la cuba buat. Resepi untuk simpanan dan rujukan dari Yoshiko sensei. TQ so much!

Ingredients,
  • 13 pieces of Ritz crackers
  • 45g (1 can) red bean paste
  • 3 eggs
  • 4 tbsp black sesame
  • 4 tbsp walnuts
  • 1 tbsp sesame oil
Directions, 
  • Chop Ritz crackers 
  • Blend red beans, eggs, black sesame, sesame oil and Ritz crackers
  • Add walnuts and blend
  • Place wax paper on bottom and side of cake pan
  • Pour cake mixture into pan
  • Bake at 180C for 40 minutes.

10 comments:

Teratak Hami said...

Cute jer nama Geppei !!!

kasihredha said...

menarikkk...teringin nak rasa...macam nak korek2 skrin ni nak capai moon cake tu

Hanis MY said...

yummy... oishii sou!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

simplenyer recipe biler free blh try @_@

Ain SSB said...

Ehh cam simple je resipi dia! Nakk tryyyyy (yang dulu ckp nak try pon tak try try lagikk huhu)! Thankyou for the resipi Kak As! :D

Kamalia said...

nampak mcm senang je u..kalau xpakai sesame oil boleh x?

LydSunshine said...

Ada option lain tak selain ritz cracker. Eh, ritz cracker tu yg mana?

Ena's Palace said...

hi as...kali ni baru boleh masuk blog ko...suka..suka..

wah dulu, kini dan selamanya makan saje ko ni ek!

balik mesia nnti HARUS ko wat tuk ktorg...

Asmara said...

Teratak Hami, kan! comel je.

Kak kasih, meh la cuba! ;D

Hanis, nyum2!

Ayu, simple je, cuba la bila2.

Asmara said...

Ain, hehe.. mmg mcm tu selalu pun kan!

Kam, boleh kot. try la. ;D

Lyd, biskut bulat2 yang bergaram tu. ;D

Kak Rat! wahaha.. nnti dtg rumah aii!