Tuesday, December 6, 2011

Minum petang dengan Kuih Bakar Pandan

Dah lama tak makan kuih bakar ni, sejuk2 ni perut lapar mintak diisi je. Jadi buatlah kuih tradisional yang paling mudah dan senang ni. Makan panas2 pun best! kebetulan santan pemberian Kamalia tempohari pun ada lagi (rumah ni jarang pulak masak guna santan), bijan pun banyak tak terusik. Saya tak suka bijan, tapi kali ni makan la pulak sebab garing2 gitu kene bakar. hehe.. Jemput minum petang semua. Resepi dari sini. Terima kasih tuan punya resepi. :)

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan (1 sudu perisa pandan campur air)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan santan (1 tin 450ml)
  • 3 biji telor
  • sedikit minyak
  • 1/2 sudu garam
  • Bijan
  • sedikit pewarna hijau
Cara-cara
  • Blendkan/mix dalam mixer semua bahan hingga sebati.
  • Masuk ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
  • Tabur bijan
  • Bakar 45 minit suhu 190C atau hingga garing.

20 comments:

LydSunshine said...

Takde dah lempuk durian? :D

mast@work said...

oishisoouuuuuuuu.. boleh buat la weekend ni.. tumpang resepi ek kak

kasihredha said...

kat sana guna santan apa ye?
kotak ke?

Asmara said...

Lyd, ahaha.. tu la lupa nak letak, dah siap baru teringat boleh letak lempuk. next kuih. hehe..

Mas, kuih minum petang yg senang kan! :D

Kak Kasih, guna santan tin(cecair), ada jugak yg serbuk. tapi tin lebih mudah murah dan terus je boleh guna. :D

アヌムちゃん said...

nyum2 sedapnyaaaaa

SeputihSalju said...

nak try buat lah.. nmpak cam sedap jer...

Nieza said...

kuih bakar pandan ni memang sedap..kalau buat suka bakar lama nk bg byk kerak tu..suka mkn kerak tu:)

nur easy said...

wah indahnya petang2 tengok kuih ni.. ;) betul tu, y garing tepi2 tu lagi sedap

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wow mesti harum masa bakaq tue khen
ai plak suka guna santan...hahaha mau x mokmok khen

Hanis MY said...

kak as kat mana nk cr perisa pandan wuwuwu...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wah2 teliur sudah ku melihatnya....

Syaima' said...

asyik kuihh je kalau masuk site nii. nanti nak pergi rumah kak as la bila2. hihi tak maluu.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

all time favourite and perfect tea menu

Lady Lavender said...

belum pernah lagi buat kuih bakar...Nampak As potong cantiiikk sgr. Smooth aje :-)

cik cek said...

Memang suka kuih bako pandan ni...selalu gak buat...tapi dah lama gak tak buat...

Teratak Hami said...

Ni kuih favourite akak & adik-beradik coz ibu akak selalu buat.

Ida,Japan said...

hari ni atvt terjah mana yg sempat.....kuih yg senang nk buat, kacau2 & bakar..dan sedap...anak2 k;ida suka sgt ngan kuih ni as..tak kira la apa2 versi pun.
bila2 leh try resepi kt sini lak

~ yus ~ said...

akak pun dah laam tak buat as

Kamalia said...

feveret kami..eh,ade lg ke santan tuh?jarang guna santan ye kak..sihat gitu.

Nazayiena said...

sempat ya As masak kuih bakar nie utk minum ptg.....