Dah lama tak makan kuih bakar ni, sejuk2 ni perut lapar mintak diisi je. Jadi buatlah kuih tradisional yang paling mudah dan senang ni. Makan panas2 pun best! kebetulan santan pemberian
Kamalia tempohari pun ada lagi (rumah ni jarang pulak masak guna santan), bijan pun banyak tak terusik. Saya tak suka bijan, tapi kali ni makan la pulak sebab garing2 gitu kene bakar. hehe.. Jemput minum petang semua. Resepi dari
sini. Terima kasih tuan punya resepi. :)
Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan (1 sudu perisa pandan campur air)
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan (1 tin 450ml)
- 3 biji telor
- sedikit minyak
- 1/2 sudu garam
- Bijan
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara
- Blendkan/mix dalam mixer semua bahan hingga sebati.
- Masuk ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
- Tabur bijan
- Bakar 45 minit suhu 190C atau hingga garing.
20 comments:
Takde dah lempuk durian? :D
oishisoouuuuuuuu.. boleh buat la weekend ni.. tumpang resepi ek kak
kat sana guna santan apa ye?
kotak ke?
Lyd, ahaha.. tu la lupa nak letak, dah siap baru teringat boleh letak lempuk. next kuih. hehe..
Mas, kuih minum petang yg senang kan! :D
Kak Kasih, guna santan tin(cecair), ada jugak yg serbuk. tapi tin lebih mudah murah dan terus je boleh guna. :D
nyum2 sedapnyaaaaa
nak try buat lah.. nmpak cam sedap jer...
kuih bakar pandan ni memang sedap..kalau buat suka bakar lama nk bg byk kerak tu..suka mkn kerak tu:)
wah indahnya petang2 tengok kuih ni.. ;) betul tu, y garing tepi2 tu lagi sedap
wow mesti harum masa bakaq tue khen
ai plak suka guna santan...hahaha mau x mokmok khen
kak as kat mana nk cr perisa pandan wuwuwu...
wah2 teliur sudah ku melihatnya....
asyik kuihh je kalau masuk site nii. nanti nak pergi rumah kak as la bila2. hihi tak maluu.
all time favourite and perfect tea menu
belum pernah lagi buat kuih bakar...Nampak As potong cantiiikk sgr. Smooth aje :-)
Memang suka kuih bako pandan ni...selalu gak buat...tapi dah lama gak tak buat...
Ni kuih favourite akak & adik-beradik coz ibu akak selalu buat.
hari ni atvt terjah mana yg sempat.....kuih yg senang nk buat, kacau2 & bakar..dan sedap...anak2 k;ida suka sgt ngan kuih ni as..tak kira la apa2 versi pun.
bila2 leh try resepi kt sini lak
akak pun dah laam tak buat as
feveret kami..eh,ade lg ke santan tuh?jarang guna santan ye kak..sihat gitu.
sempat ya As masak kuih bakar nie utk minum ptg.....
Post a Comment