Saturday, December 24, 2011

Christmas Sponge Cake Recipe and Surprise Christmas Cake untuk Batrisya!

Resepi sponge cake tempohari untuk simpanan. Cara nak jadikan kek ni 2 tingkat senang dan menarik. Bila kek dah masak dan sejukkan sebentar, potong tengah2 kek bentuk bulatan (sensei guna cawan) dan potong mengikut bulatan cawan. Tengah2 kek tersebut diisi dengan mix fruits yang dicampur fresh cream, dan letakkan semula baki kek bulatan tadi di atasnya. Kemudian baru dihias dengan baki fresh cream. Strawberry dijadikan Santa Claus, mata dan hidung dihias menggunakan coklat rice. Sugoi! sesuai la untuk perayaan krismas ni.
Resepi Christmas Sponge Cake
Sumber: Yoshiko Sensei

Bahan2,
  • 3 biji telur
  • 3/4 gula halus
  • 1 cawan tepung 
  • 1 sudu besar minyak sayur
  • *Hiasan
  • 300ml fresh cream
  • 2 sudu besar gula
  • 1 tin mixed fruits(190g) *boleh guna peach dlm tin campur strawberry potong dadu
  • Buah strawberry 
  • 2 helai daun pudina
Cara2, 
  • Pukul gula dan telur hingga kembang. 
  • Masukkan tepung dan minyak sayur, kacau sebati
  • Alaskan loyang guna kertas minyak
  • Tuan adunan dan bakar pada suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak
  • Keluarkan dan sejukkan sebentar
  • Pukul fresh cream dan 2 sudu gula hingga kembang.
  • Campurkan separuh adunan fresh cream dengan mix fruits yg telah dipotong dadu
  • Potong bulatan ditengah cake, dan letakkan mix fruits tadi, letak semula baki kek yang dipotong
  • Sapukan baki fresh cream di keliling cake.
  • Hias juga dengan strawberry dan daun pudina mengikut kreativiti anda. 
*Tengah menaip ni ada orang datang rumah bagi Chistmas Cake untuk Batrisya. Batrisya lupa nak pegi Christmas Party petang tadi. Baik hati betul ojisan(datuk) datang bagi hadiah cake dan beberapa snacks. TQ! :D
Dah check ing. InsyaAllah takde yg mencurigakan. Alhamdulillah rezeki..
*Oh ye lagi satu hari ni kalau anda bukak website Google.com ada season greetings! boleh la dengar lagu sebelum search apa2. Cantik dan teruja dengan greetings kali nih! :D

19 comments:

Kamalia said...

Weee..tq for sharing kak.klau saya mls nk buat cam sensei tu xpekan..ekeke dasar pemalas.
Bestnye ade org bg kek..xyah susah2 buat kek lg dah.,;))
Eh,cuti g mana?kami ponim xtau nk g mana nih..

Ijah EmoTemo said...

aish tgk pun terliur ni hihihi

Wani said...

ssalam ..sedapnya christmas sponge cake ... dan comel la christmas cake yg kat bawah sekali tu ;;))

アヌムちゃん said...

nyummy..kak as nk ckitt..heee...

aaa dkt umh ni set suhu 18 je..tp kalau bukak danbou baru dalam 14 cmtu..huhu

cik cek said...

WoW!...sedapnya ...macam2 kek ada...nak makan pilih je yang mana suka..:)

ieda said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaa

My name is Pqah said...

Bertuah sggh Batrisya selalu dapat makan kek yang kawaii2.....

Hanis MY said...

Comelnya snowman strawberry tu... Baiknyaa ojisan tu mesti batrisya seronok dpt surprise...

Teratak Hami said...

Senangnya resepi kek ni. Takde guna butter pun....

Nieda said...

DAh tengok dah google berwajah baru.

LydSunshine said...

Tak amik gmbr batrisya masa dpt kek tu?

~ yus ~ said...

cantik as kek nya..:)

sue-sama said...

adeh, oiishi so! ni yg nk g beli kek ni..hehe

Asmara said...

Kam, haha.. boleh je, ikut suka. bahan dia sng je kan!

Ijah, tang stobery tu yg terliur. tp kek dpt smlm tu mmg sedap giler! wuwu..

Wani, sedap!

Anum, habis sudah. hehe..

Asmara said...

Kak Cek, hihi.. kalau nk mkn kene buat sndiri pulak. :D

K Ida, sedap!

Pqah, rezeki. Alhamdulillah..:D

Hanis, tu la rezeki pulak dpt sebiji kek terus. haha.. dia terlupa nak pergi party, boleh pulak ojisan tu ingat kat dia. :D

Asmara said...

Kak Hami, senangkan, meh kita buat. :D

Kak Nieda, menarik kan! hehe..

Lyd, ada amik jugak, nnti buat entry. hehe..

Kak yus, cantik dan sedap!

Sue, haha.. meh buat! :D

KizZ said...

Pergh kek dia....yumm yumm

P/S : Kalau rajin-rajin sudi-sudi lah join segmen "Bloglist Xchange" and "Review Ur Blog" dari Kiz kayh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

baru hari ni nak terjah n comment sebab lately x der mood....rajin betul akak baking ekkk...makan x naik badan x per la...ai ni if x control mmg bamok balik la...x sanggup nak tgk lebihan lemak kat perut ni ngeee...wah best dapat kek lagik

Juliet_iRa~" said...

wahhh bestnyaaa..mkn 2 kek!heee

sedappppppp:D