Monday, November 14, 2011

Mister Donut! - Panduan yang boleh dimakan di Jepun!

Sedikit panduan bagi rakan-rakan di Jepun yang sekali sekala nak merasa makan Mister Donut. Gambar yang bertanda bulat biru boleh dimakan, manakala yang berpalang merah tak boleh dimakan. Mister Donut ni ada di mana2. Tapi tu la setiap kali beli nak bertanya jadi malas nak menunggu. hehe.. Harap panduan ni berguna. Sumber dari rakan di Jepun dan website misterdonut bertarikh 26 Oktober 2011 berdasarkan Customer Service Centre. Rujukan lebih lanjut di misterdonut.menu.jp

Walau selalu buat donut sendiri tapi sekali sekala nak jugak merasa donut orang buat. Alhamdulillah dengan adanya panduan, dapatlah makan tanpa rasa was2. InsyaAllah..



Contoh kabocha (labu) ni, walaupun sayur tapi ada bahan campuran haiwan lain diletakkan. :)

*'Mencari yang Halal itu Fardhu bagi setiap Muslim'

*Untuk produk terbaru yang boleh dimakan boleh rujuk di junjungbuih.multiply.com

25 comments:

Ida,Japan said...

K'ida pernah gak beli...tapi ikut yg member pernah beli jer....tak byk, bila as letak gambar2 nyer sekali...sgt2 berguna ni..TQVM As for sharing k'ida minta izin utk cnp and share bila2 kt blog k'ida boleh, kalau as izinkan la...maybe kwn k'ida kt sini juga boleh rujuk

Kamalia said...

Betul2..smlm ramai yg post kat fb.sy xpenah beli + mkn pun mister donut ni sbb xyakinkn..iA,klau dah xde keraguan bolela beli pasni..
haippp,hotate tu dtg dr hokaido kak..belila mst en matkery suka..hehe..buat takut cik kiyah je tau, nsb baik aritu Bigu kata dr hokkaido..

mMoOnN aAlLeEaA said...

nampak menyelerakan...tap ada yg takleh makan n boleh makan kan. duduk kat jepu ke? selamat berkenalan...

Rai said...

laaaaaaa.. ye ke...kenyang dulu makan mister donut ni.. tak tau langsung pasal ni (ekceli tak check) huhuhu..

macam2 masuk dalam perut ni..

Syaima' said...

thank youu for the info kak as. jarang beli sbb tak minat sgt rasa dia.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg tahu ms smpi dulu ada stgh2 donut kat MD ini yg x boley mkn...sebab darl kan study kat sini...lepas tue darl print screen apa yg blh mkn so lepas tu if ayu gi sorang pow ambil yg blh mkn jer...si adam suka sgt donut ni...but tq kaka share benda ni pasal kwn2 yg maybe tataw lagik pasal ni :))

アヌムちゃん said...

thanks 4 sharing kak as..huhuu

Ira said...

Aloooo churros yg sedap tu tak bleh makan pulok T______T

Umie said...

betul tu kak As, mmg kenkadang kite nak mkn benda yg di masak kat luar walhal sendiri pun bole masak benda yg sama...tukar angin la katakan..hehehe

anyway, tengkiu ye kak As atas info nih...;-)

Liza said...

salam as...kalau mkn kat luar tu yg ssh kan...nak pilih mknn yg betul2 blh dimkn...

Asmara said...

Kak Ida, semestinya untuk dishare sama2. silakan kak. :D

Kam, kami pernah beli, donut dia kan kdg keluar ikut musim, tp yg boleh mkn tu la. :D

Asmara said...

Moon, salam kenal. ada campuran benda tak halal jd tak boleh makan. :D

Rai, tu lakan. kat msia pun tak semestinya semua halal. kene semak kalau rasa was2 gitukan. :D

Asmara said...

Syaima, akk pun jrg sgt belinya. anak2 lagi suka donut mama buat. hehe..

Ayu & Anum, sharing is caring. :)

Ira, kene hati2 pasni. :D

Asmara said...

Umie, haha.. betul tu. seminggu sekali kita mkn la masakan org lain. :D

Liza, betul tu, tu yg biasanya mkn benda yg sama je. nak try makanan baru kene bertanya ing. dlm tu. kdg malas nk menunggu jawapan, beli dan makan je yg biasa. :)

sue-sama said...

akak..baru lalu mister donut aritu...syg nye tgh diet...huahhhhh :(


akak...akak ade buat entri pasal emulsifier yg xboleh dimakan x...

sue xpandai bace label..mane yang ade babi..mane kek yg boleh dimakan...

nk mkn kek..huaaa :(

Papa Mifz said...

wah bagus yer....bagus untuk mereko2 yg kek jepun tuh...yer la kan mano la tau makan punyo makan sat lagi tak halal lak..ha sudah...

JaSSNaNi said...

tetiba malam ni teringin plak nak makan donat big apple.. nyum nyum.. alien yang byk coklat.. ehehe..


sambal gesek tu buat mcm sambal belacan.. cuma gantikan belacan tu dgn ikan bilis.. tapi... lepas dah siap tumbuk tu, goreng la dengan minyak yg sedikit, masuk garam dan serbuk perasa, air asam jawa atau jus limau.. siap!.. ehehe.. senang je kan..

E-na Lovely Kitchen said...

As jgn ketawa klu k.e-na bgtau yg kami belum pernah jejakkan kaki ke Mr Donut :p

Tapi ms jamuan raya baru ni ada yg bawa 2 ke 3 kotak mr donut termasuk yg bulat bonggol2 kt atas bertanda x leh mkn tu...tp k.e-na x terasa nk ambik mkn pulak...apayg di masukkan dlm tu yg xleh mkn shortening ke pe..nway thanks sgt sharing d info...plan nak p juga rasa donut jepun sblm balik...nnt k.e-na nak CnP info ni kat LK ye as..tq in advance...

Pokok kesum dah elok hidupnya..klu as nak daun kesum utk masak bg adress kat FB ye, k.E-na poskan...ada pe2 lagi yg nak pesan dr Nagoya bole kami pos sekali...

LydSunshine said...

Tapi bukan ke dia goreng dengan minyak yang sama?

bopandot said...

kak Aaaaaas..... aaaa...
tgamam jap sbb ada a few yg sy dh penah beli. gulp!
tq so much for this sharing.. nk copy images tu, nk print bila2 nk g misdo dh tau mana yg bole di ambil *tsk tsk* mujur la jarang mkn misdo.

Asmara said...

Sue, kene hafal kanji dia. nnti ada kesempatan akk buat entry pasal kanji2 berkenaan. :D

Papa Mizf, kat sini mmg payah sikit nk mkn luar, kene bertnya utk confirm dan mkn tanpa rasa was2.

Kak Nani, tq kak. :D

Asmara said...

K. ena, berdasarkan website dia, bahan topping atas tu yg bercampur dgn shortening haiwan. itu yg x boleh mkn. :D

Lyd, minyak dia dari tumbuhan, tp topping atas dia yg berlainan tu. :D

Bopandot, sharing is caring. InsyaAllah tanpa was2 lagi. :D

bopandot said...

kak As, smlm sy share info gmbr2 ni kt FB. then kwn ofis sy yg tgh training kt Osaka msg n bg info ni plak..

" INFO TERKINI MISTER DONUT

Semua menu makanan di Mister Donut tidak boleh dimakan ( mengandungi 牛肉、豚肉、鶏肉、ゼラチン、アルコール ) kecuali :
オールドファッション
チョコファッション
オールドファッション抹茶( start dijual mulai 2月1日 )
オールドファッション抹茶チョコ( start dijual mulai 2月1日 )
チーズマフィン
Semua minuman tidak boleh dikonsumi ( kerana mengandungi アルコール ) kecuali
カフェオレ(ホット・アイス)

*Maklumat ( allergy list & list penggunaan bahan dari haiwan dan alkohol dalam makanan MD ) diperoleh dari pihak pengurusan Mister Donut melalui Biro Perhubungan dan Kebajikan IPIJ 2008



*Untuk maklumat yang lebih terperinci berkenaan info halal, sila layari :

INFO HALAL IPIJ : http://halal.ipij.info/
Info Makanan Jepang : http://junjungbuih.multiply.com/journal ( list2 makanan yg biasanya terdapat di supa di area nagoya )
#
Portal Info Halal IPIJ
halal.ipij.info
Portal Info Halal IPIJ ini dikendalikan oleh Unit Halal di bawah Biro Perhubungan dan Kebajikan IPIJ"

camno ni kak..any comment?
onegaishimasu..sy org baru kt sini..tatau byk benda.hrp tunjuk ajar..

Asmara said...

Bopandot, ini info yang terkini bertarikh 26 Oktober 2011 berdasarkan Customer Service Centre Mister Donut sendiri. Wallahualam, kalau was2 kita tak payah makan. :)

holmes1412 said...

Ijin nak share ya Makcik