Tuesday, November 29, 2011

Japanese Cooking Class ~ 2

Kelas memasak kali ni istimewa sebab buat di rumah saya pada minggu lepas hari Isnin dari jam 11 pagi hingga 2 petang. Dah seminggu baru nak masuk cerita. :) Menu masakan pada hari tu adalah Christmas Cake, Sushi Cake, Pizza dan Pastri. Bahan2 semua saya sediakan.
Masih sensei yang sama iaitu Yoshiko-san. Lepas kelas memasak pertama yang saya hadiri, sensei contact saya offer nak ajar saya masak secara persendirian di rumah saya. Jadi dia contact Rika-san (my good japanese friend, baju pink) untuk bawa dia ke rumah saya. Yoshiko ni duduk Tokyo, tapi tiap bulan dia akan datang ke sini jumpa kawan2. Kali ni sensei kata jemput kawan2 terdekat saya je untuk join dan bekenalan.
Antara rakan2 yang ada, semua japanese kecuali yang tengah tu Azila. Sensei tak bersedia pulak bergambar tu, tuan rumah agak bz, ambil gambar pun mana yang sempat secara laju2. Haqem pulak mood kejap ok kejap tak, sebab waktu tido dia tengahari, terpaksa mama tidokan Haqem dulu baru selesa nak buat benda lain. Resepi ada, sushi cake tu memang sedap, nnti saya bagi resepi. :D
Eh2 terlupa pulak resepi coklat cake yang guna 2 bahan sebelum ni, saya dah buat tapi tak sempat nak ambil gambar sebab dah separuh kene makan. hehe.. Nanti kalau buat lagi saya letak sini. :D

*hari ni kurang sihat, semalam keluar kene angin sejuk. best betul baring dalam futon(selimut tebal). 

25 comments:

MEDIHA OMAR said...

Nyummmmmm! Sedapnya semua!
Love, Mediha

http://www.medeaz.com

Kamalia said...

oh,ni yg bz wktu ai tipon aritu ye..patutla dengar bunyi bising je wktu tuh..brg sume tu akk sediakn sndiri ke? nak sushi cake jugak.:p

Amie said...

bestnya dapat masak-masak reramai begini... ilmu pun makin bertambah!
Asmara cayanggggg... bawa-bawalah berehat ye.... apa itu futon?

Fazlinil Irma said...

dusshh.. sy tergoda tgok pizza tu. penuh. GULP..!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Asmara..klu belajar masak secara ramai2 nie..mmg best.meriah gitu...

Atashi In Hiroshima said...

suke masak2 gini...best kan

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo dekat boley join gak ekkk
teringin nak main masak2 gini
auwwwww....nampak besar plak umah akak :))

sue said...

sedapnye kak..nyam nyam

Mamasya said...

Salam Maal Hijrah Asmara

seronoknya kelas masakan gini...small group, lagi senang nak belajar...tp yg best tu belajar baking dr org Jepun....satu pengalaman yg paling menarikkan...

ieda said...

wah2 menarik nyeee kan :)

Soo Hae Daa said...

wahh..nanges tgk pizza...marbeles..!!

~ yus ~ said...

wah bestnya as. Kalaulah boleh turut serta...:)

Hanis MY said...

terliurnya tgk yg ada shiitake mushroom tu...

odaijini kak as!

Lady Lavender said...

bestnya As...bagusnya ada japanese friend. Finns kat sini tak friendly..susah nak buat kawan. Rasanya Asian jugak yg peramah kan :-)

::sYieQo:: said...

kak as...best nye duduk jepun!

アヌムちゃん said...

waaa.nak krismas kek tuu..huhuuu

nur easy said...

menariknya sushi cake tu..

Nazayiena said...

Bestnya ada group belajar memasak....

Asmara said...

Mediha, terima kasih. simple dan sedap! :)

Kam! haah la you. dah la snow time tu. uhuhu.. camera jd berwap.

K Amie, thanks. futon tu selimut tebal. :D

Asmara said...

Irma, pizza tu terlebih topping. hehe..

K Azatie, mmg seronok. :D

Yoo, best2! :D

Ayu, kecik je sebenrnya. :D

Asmara said...

Sue, semua sedap2. :D

Mamasya, betul tu, antara pengalaman paling best! :D

Ieda, best! :D

Suhada, pizza paling meriah. hehe..

Asmara said...

Kak yus, seronok belajar benda baru. :D

Hanis, tq. sensei suruh carik shitake kering, aii beli yg fresh, tp dia kata lg sdp! hehe..

LL, act. diorang ni pun segan2 sbb tk pndi bi. tp mana yg ramah mmg best!

Asmara said...

Syieqo, Alhamdulillah. :D

Anum, sedap tau inti byk. hehe..

EZ, akk pun suka yg sushi cake ni. nnti nk try lg. :D

Kak Nurul, sebulan sekali sensei datang sini. :D

Juwita Jamaludin said...

as.. bestnya buat kat rumah as ye... seronok ada pengalaman macam tu

harleena said...

bestnya ada cooking class. Tentu seronok dapat berkumpul sambil belajar masakan Jepun tu....