Wednesday, October 5, 2011

Polio Vaccine in Japan

Semalam appointment dengan  pusat kesihatan untuk dapatkan polio vaccine Haqem. Vaccine yang wajib diambil untuk semua kanak2. Di Jepun polio vaccine ni diberi secara minum, tapi kuantiti sikit je, dalam 1ml. Cuma picitkan masuk mulut. Kalau di Malaysia polio diberi secara suntikan 3 serangkai tak silap. Sebelum diberi polio vaccine, kene check suhu badan dan isi borang samaada ada penyakit apa2 atau tak. Semalam suhu badan Haqem 36.5C.
Vaccine ni diberi secara berjadual di sini. Jadi untuk satu masa tu semua kanak2 berusia 6 bulan hingga 2 tahun diberi pada waktu yang sama. Walaupun ramai orang tapi waktu menunggu sekejap je, tak sampai 1/2 jam dah selesai, walau angka giliran kami no. 85. Doktor ada 3 orang dan pembantu ada 6 orang. Kene tunggu 30 minit selepas vaccine diberi takut ada kesan sampingan. Alhamdulillah Haqem ok dan medical checkup pun ok.  Moga terus diberi kesihatan yang baik2 buat anak2 kami. Amin..;)

16 comments:

I`mulan said...

Hi, singgah sini... ;-)

Nur Zulaikha said...

akak..kalau kite nk tempah chopstick besi korea blh???bile akk nk balik malaysia?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

adam x pernah kena injection lagik kat sini sebab semua dah buat kat mesia...so bawa record dari sana tunjuk jer....but ada juga yg injection kat mesia dia letak option jer kat sini wajib....alahai tomey betul la haqem ni.....gebu~

Hanis MY said...

geram nk cubit haqem...

アヌム ちゃん said...

haqem comeyyy..nak pnjm nak dukung jap.hihii

Juwita Jamaludin said...

makin besar makin hensem haqem

Nieda said...

Tak tunggu lama ...best le. servis tip top

E-na Lovely Kitchen said...

haqeem kawaiii sgt!as, teruna meidai balik 10 nov...

~ yus ~ said...

makin comel haqem. putih melepak pulak tu...

Ida,Japan said...

a la la...ensemnyer haqem...servis kt sini lebih sistematik rasanyer

Ct Arina said...

semoge sis 1 family sihat2 sentiase ;)
haqem comel gile! dah mcm anak jepun ;D

Asmara said...

Hi mulan, thanks.

Zulaikha, hihi.. kene beli kat korea kot. kat sini mybe ada tp kene cari. :)

Asmara said...

Ayu, haah kan bdk 2 orang ni pun ikut injection msia. tp sebab Haqem lahir sini kene ikut jadul sini lak. :D

Hanis, dah kempis pipinya. :D

Asmara said...

Anum, meh datang! :D

Ita, dah nampak muka dia sendiri. :)

Asmara said...

Kak Nieda, haah sistematik. Even ada lebih seratus orang masa ni.

Kak Ena, oh lama lagi teruna tu ye. hehe..

Asmara said...

Kak yus, ikut mak la katakan. ahaha..

Kak Ida, betul tu, tak perlu nak tunggu lama, bagus kan!

Arina, thanks. hehe..