Thursday, October 6, 2011

Coin Laundry dan Mesin Basuh Kasut

Musim hujan ni kedai dobi dan coin laundry memang sangat laku kat sini. Sentiasa penuh ada orang. Pertama kali masuk coin laundry ni. Sebelum ni papa je yang pergi, selalu kalau travel dalam Jepun coin laundry memang wajib pergi, sebab malas nak bawak balik baju kotor. Sangat berbaloi sebab mesin basuh syiling ni murah sangat, kiraan mengikut minit, berbeza dengan dobi yang harganya lebih mahal. (sebab labour service, iron, lipat dll).
Biasanya saya hanya guna mesin dryer(pengering), sebab basuh kat rumah. Kami guna time hujan je. Masa winter, heater pasang hampir 24 jam, jadi baju2 bersidai dalam rumah dan cepat kering. Tapi masa autumn ni kami tak la pasang heater 24 jam, cuma pagi je sebab anak2 mandi untuk sekolah. Harga yang murah dan berbaloi, biasanya buat 2x cucian lepas tu hantar dryer lebih jimat. Untuk 10 minit =100 yen. Selalunya kami buat 20 minit 200yen. Baju pun kering dan terus boleh lipat, best baju panas2 lagi. hehe..
Mesin yang ada pun mengikut size dan kg. So lebih jimat kalau guna mesin besar terus untuk baju yang banyak. Maklumla rumah comel, ahli rumah ramai lak tu, bersidai baju dalam rumah memang tak syok. ;)
Saya agak teruja dengan mesin basuh kasut ni. Menarik, tak payah susah2 sental dan berus kasut, masuk syiling kasut dibasuh dan boleh terus keringkan sekali. Memang sesuai mesin2 ni diletakkan di negara 4 musim.
Minggu ni suhu minima 4C!! bayangkan belum winter lagi ni. Walau nampak matahari tapi angin yang bertiup tu boleh bekukan air rasanya. Mengikut berita tv, tahun ni salji telah turun lebih awal 20 hari dari tahun sebelumnya. Nampaknya tahun ni yang ada cuma musim sejuk dan musim panas sajalah. :-)

20 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

issyyy x pernah pow sekali gi guna coin laundry ni ikutkan kat tepi umah ai ni jer, selalu basuh guna mesin basuh kat umah jer...lepas ni boley la try....pernah hantar jacket bulu ai kat lobi total kena ¥2000 uwaaa mahai giler....sekali tu jer hantar lepas tue x dah ngeee

Teratak Hami said...

Memang benri tapi dulu akak seorang, guna untuk basuh sweater je. Yg basuh kasut pun pernah guna tapi terlupa caranya.

Syaima' said...

hehe tempat wajib pegi tetiap minggu dry baju.

Ct Arina said...

agak2 ade pemberus otometik kat dalam tu gaknye kan? jakun saye =.=

Soo Hae Daa said...

wahhh..de msin basuh kasut skali...nape la zaman sy sekolah dulu xde mesin nih...eh, skg pon still xde mesin ni kat mesia..hehhe...syok ehh duk jepun..mcm2 dorg de.. =)

Mamasya said...

Aslmkum Asmara..

Menarik mesin basuh & pengering kat sana...senang bila musim sejukkan.tp yg best tu ada mesin basuh kasut....kalau ada di msia...laku kot..sbb tak payahlah susah2 nak sental kasut sekolah anak2...

I`mulan said...

Mulan singgah sini... nice entry.. love it...

yatie chomeyl said...

wah dh sejuk betul kat sana eh kak. sini baru pakai cardigan je, rilek je lagi.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak As..Bayangkan kalau mesin basuh kasut ni ada disediakan di semua asrama kat Mesia ni..mesti seronok budak2 itewwww....

Ijah EmoTemo said...

wahh , musim sejuk sure laku kan! :)

Hanis MY said...

jakun tgk mesin basuh kasut tu bestnyaaa...sejuk kan kak as wuwuwu tak sanggup!

Nieda said...

Bestnye ada mesin basuh kasuh...senang kerja mak.

Asmara said...

Ayu, musim hujan sesuai sangat, bestnya tak payah hanger2, terus lipat masuk almari. :D

Kak Hami, tu la sebb 5 org la kene hantar laundry. hihi..

Asmara said...

Syaima, tiap minggu eh! hihi..

Arina, ada berus dalam tu, nanti dia pusing beruskan. :D

Asmara said...

Suhada, tu la kan patut adakan mesin ni kat msia, kalau ada harap2 murah la kan. :D

W'salam. Mamasya, memang harap sangat ada. jimat tenaga. hehe..

Asmara said...

Mulan, thanks. :D

Yatie, pagi kadang tu ada la matahari, petang je mula la rasa nak pasang heater. :)

Asmara said...

Sue, paling laku la jawabnya. hehe..

Ijah, mmg penuh orang time musim hujan dan winter. :D

Asmara said...

Hanis, kejap je kan panasnya. uhuhu...

Kak Nieda, betul tu senang betul. tp sya basuh kat rumah jugak. hehe.. tak pernah guna lagi. :D

Kamalia said...

Haha..gelak2 sy bc entri nih..teringt aritu br blajar guna coin laundry ni kat yone..siap basuh comferter lg tuh.kami da jumpe coin laundry yg dekat umah.bolela terjah nnt..sgguh jakun ade mesin bsuh kasut..kot kat mesia ade x eh?sng nnt nk bsuh kat skolah hanak2kan..;)

Anonymous said...

Salam, Saya nak tanya. boleh tak en dptkan kan saya harga mesin basuh tu kepada saya. saya ingat nak buka kedai dobi kasut la encik.. ini email saya. boleh contact saya terus aminadiah_sjb@yahoo.com. Saya nadia