Sunday, October 16, 2011

Mari menampal stokin!

Saja nak share benda yang best kat Japan ni. Masa jalan2 kat Daiso haritu papa jumpa kain untuk tampal stokin dan seluar. Menarik sebab tak payah jahit, cuma ironkan dan ia akan melekat! Dah masuk musim sejuk ni stokin byk pakai dalam rumah, jadi budak2 punya stokin suka la lubang2 kat hujung. Asyik beli buang sayang pulak kan sbb lubang yang koyak tu sikit je.
Contoh stokin Haziq yang berlubang, cuma gunting kain tersebut ikut keluasan, letak atas stokin dan ironkan. Ia akan melekat dan stokin boleh diguna lagi! hehe.. menarik kan. Untuk seluar pun ada, seluar budak2 ni pun suka koyak sikit kat kat lutut, mama malas nak jahit sebab tak berapa elok rupanya nnti. Bila tampal nampak lebih kemas dan masih boleh dipakai lagi untuk dalam rumah. Harga pun 105yen je (kalau kat mesia tu singgit la kiranya, kalo tukaran matawang jadi 4 ringgit). :D

15 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hikhik mmg x pernah tampal la weols ni...koyak mmg buang lagipow dah berbulu nmpk x elok plak...si adam dlm umah suka larik atas tatami so stokin 3 kali pakai mmg wajib buang berlubang besaq giler...dia dok stunt mcm superman tue ngeee

alia zainol said...

wah best2...kt sini ada daiso gak kan?tp still xjumpa :(

Amie said...

senangnya gaya hidup kita kalau cenggini ye.... umpama tampal lencana sekolah di baju je...

nina_rihan said...

Hu2 great. Kat m`sia mne de mase nak pkai stoking2 ni..*hu2* Cuaca smakin panas.
Daiso kt m`sia rsenye de jual bnde cmni tp x twula ade ke orng nak beli..

アヌム ちゃん said...

first time dgr! menarik2.huhuuu

diha said...

bagusnye..nk cari jgkla kt daiso malaysia klu ada..

me suya said...

waaa sangat senang..

bopandot said...

waahhh..bagus lah info ni..
sy ni tak abis2 lagi explore (esp daiso).. byk sgt brgnya.. penat dok belek, sbb best2.hahaha
tq info, bole practise kt stokin hubby. ;p

Asmara said...

Ayu, kalau stokin murah mmg cepat sgt koyaknya. tu la selalu buang je, ni baru jumpa kain ni rasa berbaloi pulak tampal setakat lubang kecik. hihi..

Msia Daiso rm5 eh! ada kot. hehe..

Asmara said...

Kak Amie, utk takat tampal kecik2 boleh la. hehe..

Hi Nina, tu la kan Msia x ramai guna kecuali org pakai kasut bertutup je. hehe..

Asmara said...

Anum, bdk2 ni mmg lasak, ada je yg lubang sana sini. dah sejuk ni sehari 2 pasang, 3 orang 6 pasang. takat pakai dlm rumah ok kot. :D

Diha, utk tampal seluar pun ada. ok kot kalau utk koyak yg kecil. :)

Asmara said...

Me suya, sng sebb iron je, tak payah jahit. :D

Bopandot, tu la baru jumpa, cam best je, selalu tu buang je. hehe..

Teratak Hami said...

Menarik sangat. Orang Jepun ni idea memang creative. Boleh dipaten kan ... ;-)

yatie chomeyl said...

sesuai utk org yg x pandai menjahit mcm yatie eheh

E-na Lovely Kitchen said...

menarik ni!! senang keje ek...hihii...mmg dh byk pun socks yg koyak di buang dan suar koyak kt lutut jd kain buruk...;p
thanks as!