Monday, October 17, 2011

Birthday Party Batrisya!

Alhamdulillah..Nurdayana Batrisya dan menjejak umur 7 tahun. Syukur juga perkembangan Batrisya dari kecil hingga kini adalah normal. Batrisya pun dah pandai membaca, menulis dan mengira. InsyaAllah akan lebih diusahakan agar dia boleh membaca dengan lebih lancar terutama bahasa melayu, english dan jawi.
Kebetulan birthday dia jatuh pada hari Sabtu (15 Oktober), jadi mama plan buat party untuk kawan2 baik dia je. Bila tanya nak kek apa, laju je jawab nak 'Princess keki'. Thanks to Ita, kak Ena, dan kak Ida yang bagi idea buat princess cake nih. Nak buat cake senang tapi nak menghiasnya yang amik masa. Mama start buat malam Jumaat tu dan hias paginya. Memang tak menang tangan memasak sorang2. Hasil kerastangan mama yang tak begitu kemas dan sangat amatur. Percubaan pertama menghias kek princess. Mama guna buttercream dan juga fondant untuk baju. :-)
Acara bermula jam 1 petang, antara menu lain yang sempat dibuat cheese tart, muffin coklat, muffin cheese, puding pandan, popia goreng, spaghetti dan fries. Mama plan nak buat makizushi tapi tak sempat pulak. hehe.. Batrisya cuma jemput kawan2 baik dia je, ingat nak suruh jemput ramai tapi takut pulak tak muat rumah comel nih. Budak2 bukan la makan byk sangat, lebih main dari makan. Seronok sangat main sampai semua pun tak nak balik. Budak2 ni ada yang dihantar oleh ibu bapa dan janji datang semula jam 3 petang. Tapi jam 3 pun tak habis main lagi, mama pun jemputlah ibu2 masuk rumah dan dapat juga berkenalan dengan ibu2 kawan Batrisya (xde gambar).
Acara potong kek, happy sangat la dia. Kawan2 dia kata Rika(Licca)chan keki kawaii!!(kek cantik) hihi.. tq ye. Licca chan ni patung yang popular bagi kanak2 di Jepun lebih kurang macam Barbie jugak. Sebelum balik mama sediakan goodies untuk kawan2nya, pun xde gambar. Mama bagi cheese tart dan muffin untuk ibu2 mereka dan bermacam2 gula, jelly, biskut dan lain2. Batrisya kata dia orang Inggeris sebab lahir kat negara omputiih, haha..boleh pulak camtu, Haqem orang Jepun, Haziq orang Malaysia, ikut negara kelahiran pulak. Doa2lah nanti Batrisya belajar pandai dan boleh belajar semula samaada di UK atau Jepun. InsyaAllah..
Seronok dapat presento(hadiah) dari tomodachi(kawan2). Terima kasih jugak kakak Li, kakak Aini, kakak umie dan kakak Helda yang sudi kirimkan hadiah. Oh ye kek princess tu mama buat strawberry kek. Ini pun permintaan Batrisya nak Ichigo(strawberry) cake. Mama terus mendoakan Batrisya menjadi anak yang baik, dengar cakap mama dan papa, jadi kakak yang baik untuk adik2, solehah, sihat, pandai dan berguna di masa depan. InsyaAllah.. Amin..

28 comments:

Kamalia said...

happy birhtday batrisya..semoga doa dan harapan mama menjadi kenyataan..
*ishkk kak, terernye buat kek tuh.mcm da bole ambik order je lepas ni..ralit sy tgok gambar kat fb aritu..sib baik amni xnmpk, kot x konpem mintak jugak..nangess la mama die nak buat camtu*

Hanis MY said...

happy belated birthday Batrisya, sorry auntie tak perasan pun wuwu... nanti next visit auntie bawa hadiah k... semoga Batrisya membesar jd anak solehah dan dapat bahagiakan kedua ibu bapa amin...

アヌム ちゃん said...

otanjoubi omedetou batrisya..ramai kawan2 dia..meriah betul..huhu..comel je pwincess cake tu..tere akak buat :)

diha said...

comelnye kek tu..

semoga batrisya improve bahasa melayu, english nagn jawi..jadi kakak yg baik n sentiasa hepi..hehe..

~ yus ~ said...

hepi birthday batriysa...

Juwita Jamaludin said...

Happy birthday batrisya.. Lawa keknya.. Fondant awak buat sendiri jugakan as.. Kat sini mana nak dpt yg siapkan..:)

payazal said...

hepi bday tica ...
hadiah claim thn dpn hehehe ...

Amie said...

selamat ulang tahun ke 7 Batrisya... tentu birthday kali ini penuh bererti buatnya, moga jadi anak yang solehah ye sayang....

Nadiah Sidek said...

happy birthday batrisya! cantik birthday cake batrisya :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hepi belated bufday batrisya....
banyaknyer menu akak buat...si adam nnt ai tataw nk buat cake apa uwaaaaa

yatie chomeyl said...

hepi bestday batrisya :)

fondant buat sendiri ke kak as? ada yg express x jual kat sini ye agak2nya? *malas nak buat sendiir* eheh

Mamasya said...

Happy besday Batrisya! comeei kek besday Batrisya...pandai ibu buat.ceria kakak dpt mcm2 hadiah..

nina_rihan said...

Happy Birthday, batrisya-chan. XD!
Nampak sedap je kek mama buat tu~
Boleh pulak ikut negara lahir XD!
Semoga panjang umur dan berbanyak belajar bahasa ibunda~ omedetou!

Sue @ Nenie said...

Happy Birthday Batrisya...Moga terus membesar dan jadi anak yang membanggakan kedua ibu dan bapa

fizahood said...

happy besday to batrisya...may Allah bless u...be a good doter...

rosmina samin said...

Happy birthday Batrisya ;) May Allah bless you ;)

suriani azwan said...

happy belated bufday utk batrisya...tapikan..cantik sangat kek akak buat...tabik spring lah...

Ct Arina said...

ohoooo batrisya anak UK rupenye! happy belated birthday to her! wish her best of luck! insyaallah, amin =)

Asmara said...

Kam, mesti voley buat punya. hehe.. buat kek mcm biasa. tp nak menghiasnya tu yg pening cari idea. :D

Auntie Hanis, tq. bila next visit tu? hehe..

Asmara said...

Anum, thanks! org tak berseni takat tu je yg termampu. hihi..

Diha, tq. :D

Asmara said...

Kak yus, Tq. ;D

Ita, fondant dah siap dari msia. ada bawak balik haritu, baru first time guna. hehe..

Asmara said...

Payazal, haha.. 3 taun punya hadiah naa.. tuntut ni. hihi..

Kak Amie, terima kasih. ;D

Nadiah, terima kasih. amatur je. ;D

Asmara said...

Ayu, tanya dia nak kek apa mesti dia tau. hihi..

Yatie, import dari msia. hehe.. tu la sini x jumpa pun lg satu x tau boleh guna x. tp kalau x mkn boleh je kot. ehehe..

Asmara said...

Mamasya, tq. Memang happy sangat dia haritu. ;D

Nina, TQ. ;D

Sue, Tq amin.. :D

Asmara said...

Fizah, tq. :D

Rosmina, tq. ;D

Suriani, tq. masih kerastgn lagi. hehe..:D

Arina, tq. ;D

E-na Lovely Kitchen said...

cantik kek tu as...elok je bc tu terbentuk, x cair...sedap tak rasa bc tu..nak la resepi BC ni as...sempat tu deco2 kek dgn sedia menu yg mcm2...mmg supermom!

Unaizah said...

Happy birthday Batrisya!!! Moga menjadi puteri solehah yg menyenangkan ibu bapa. Eh, sebaya la anak sulung kita... Anak akak bulan nov ni baru cukup 7 tahun.

Nur Zulaikha said...

sengil chukahamnida batrisya...maaf lmbt wish..nk wish dlm bhs jepun x taw la kak..hehe..moge sentiasa dlm rahmat Allah selalu...
akk kalau takde chopstick yg korea,yg jepun pun blh la..huhu..tp kalau ade yg korea lg bagus..hehe